Wellicht kent u secretaressedag, moederdag, Valentijn, en andere speciale dagen. Nu is het tijd voor Skepsisdag en 28 oktober 2006 is de dag om in de agenda te schrijven. Dan vindt er namelijk een congres plaats in de aula van de Hogeschool Domstad in Utrecht.

Stichting Skepsis, door het publiek zowel geliefd als gehaat, heeft al eerder een dergelijk symposium georganiseerd. Waar toen het thema 'gaat de verlichting uit?' werd gekozen is het nu de beurt voor wat Skepsis als hun corebusiness beschrijven: het paranormale.

Jan Willem Nienhuys van Stichting Skepsis
(Jan Willem Nienhuys, secretaris van Stichting Skepsis)

Het volledige programma van het symposium staat op de website van Skepsis. Het is een kleine, maar afwisselende verzameling sprekers. Zo zien we er bijvoorbeeld ook de Nederlandse mentalist en goochelaar Rinke Jacobs tussen. Hij won in 2004 het Nederlands Kampioenschap Goochelen in de categorie mentalisme.

Skepsis prijst zich gelukkig dat twee van 's werelds beste 'skeptische' wetenschappelijke onderzoekers van het paranormale, namelijk Joe Nickell uit de Verenigde Staten en psycholoog Chris French uit Londen een lezing komen houden. Nickel analyseert de wilde verhalen over helderzienden die hulp bieden tijdens het oplossen van misdaden. Aangezien deze man op een congres voor sceptici spreekt hebben we een aardig idee in welke hoek we zijn standpunten moeten zoeken, maar dit terzijde.
Geesteskenner Chris French zal het over valse herinneringen en dus ook valse verklaringen van ooggetuigen hebben. Wij geloven soms onze ogen niet, en blijkbaar is dat maar goed ook.

Een andere spreker is Theo Meder, een senior onderzoeker Orale Cultuur aan het Meertens instituut. Hij komt er naar aanleiding van zijn komende boek vertellen hoe en welke graancirkelverhalen in onze cultuur zijn verweven.

U hebt zin in dit congres? Mogelijk in de plaats van het Frontier Symposium dat dit jaar niet doorgaat? Dan is het mogelijk om tot 18 oktober kaarten in de voorverkoop te bestellen. Het is ook mogelijk om op de laatste dag te beslissen en kaarten aan de deur te kopen, maar vol is vol. Een routebeschrijving en informatie is te vinden op de website van Skepsis.

Update: Congres afgelopen. Het schijnt leuk te zijn geweest, leest u maar de bespreking van aanwezige Sten Oomen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden