Wat doet het Amerikaanse militair-industriële complex met al die tonnen afgedankt radioactief materiaal, chemisch afval en ander gemeen goed? Inderdaad, ze begraven de rotzooi diep onder de grond. Een Simpele vraag met een even zo simpel antwoord. Maar hoe maak je toekomstige generaties over pakweg duizend jaar nog duidelijk om vooral niet op die plek te gaan graven? Het Amerikaanse Waste Isolation Pilot Plant ( Amerika's enige ondergrondse opslagplaats voor militair radioactief afval) formeerde een team van wetenschappers waaronder linguïsten, science fiction denkers en antropologen om een antwoord op deze vraag te vinden.


( Zo ziet de opslag er nu nog uit )

De rotzooi die nu diep onder de woestijngrond in New Mexico ligt heeft duizenden jaren nodig om minder gevaarlijk te worden. Een bordje met "Danger"of "Keep out" zal mogelijk voor de beschaving die dan leeft net zo onbegrijpelijk zijn als sommige pre-historische tekens waar wij nu verbaasd naar staan te kijken. Het per ongeluk opgraven van het radioactieve afval zou tot een ramp kunnen leiden en men vond het dus zaak om voor eens en altijd een universele boodschap te geven om vooral weg te blijven van die plek.

Nou de knappe koppen van het Waste Isolation Pilot Plant (WIPP) hebben er geen gras over laten groeien. Ze hebben het volgende bedacht:

Er komt een enorm monstrueus monument om het ondergrondse complex dat in de komende 30 jaar gebouwd moet worden en ongeveer 1 miljard dollar gaat kosten.


( zo komen de spikes er ongeveer uit te zien )

Toekomstige bezoeker zullen aan het monument zien dat ze op het punt staan een 'onvriendelijk' gebied te betreden. Toch doorlopend zal je een wal over moeten. In de wal komen magnetische punten en radarreflectoren om duidelijk te maken dat het niet om een natuurlijke formatie gaat en dat het gebied is afgebakend. Enfin, eenmaal over de wal heen kom je in een naargeestig en onvriendelijk 'doornenveld'.
Deze structuren komen boven op de ingang te staan.


( niet afgeschrokken door spikes? dan de doornen misschien )

Natuurlijk zullen er altijd lieden zijn die er juist een uitnodiging in zien. Mogelijk zal het kunstwerk beschouwd worden als het "Stonehenge" van 2030. Voor deze lieden komen er borden met "niet graven" erop. Natuurlijk met pictogrammen van niet blije mensen.


( Tja, hier moeten ze echt nog aan sleutelen hoor )

Wie dan toch gaat graven moet een behoorlijk eind de diepte in, maar wie na 70 meter eindelijk zijn doel bereikt zal geen schatten vinden. Voordat het WIPP definitief de boel afsluit zullen alle vaten met radioactief en ander materiaal in beton gegoten worden.


( Goed verpakt dat wel, maar wat zou er in zitten?? )

Hoewel men nog steeds op zoek is naar materiaal dat de tand des tijds voor duizenden jaren kan weerstaan zijn de voorbereidingen al in volle gang. Voor David Givens, antropoloog en specialist in non-verbale communicatie is het wel duidelijk; "het komt allemaal neer op steen". Volgens Givens kunnen we een voorbeeld nemen aan de piramiden, die ook al duizenden jaren hun mysterieuze boodschap afgeven.

Ook over de tekst moet nog goed worden nagedacht. De Egyptische hiëroglyfen hebben hun boodschap duizende jaren vastgehouden, het probleem was alleen dat het ons jaren kosten om ze te ontcijferen. Er moet een systeem komen dat "zichzelf verklaart".

Toch is niet iedereen zo zeker van de zaak. Don Hancock (woordvoerder van het Southwest Research and Information Center) zei in een reactie dat ook de piramiden oorspronkelijk bedoeld waren om de mensen buiten te houden maar dat de historie uitwees dat het tegendeel gebeurde.

Nou ja, mocht het waarschuwingssysteem uiteindelijk niet blijken te werken hebben wij er in ieder geval geen last meer van.
angelsenior: toch raar, alsof ze nu al van plan zijn om die site gewoon te vergeten. en wanneer sluiten ze het af? zolang radioactief afval geproduceerd wordt, zal die site niet snel sluiten me dunkt.
Op 12-09-2008 0:45:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
adenis: Het gaat hier over een waarschuwing voor een beschaving die leeft over 1000 jaar. wij weten nu ook niet precies wat alles betekend van 1000 jaar geleden.

Ik denk dat er dan juist mensen gaan graven als je zegt dat je dat juist niet moet doen. Je kan er beter een soort natuurpark (of iets dergelijks) over heen laten groeien. dan heeft niemand aanleiding tot graven.
Op 12-09-2008 13:03:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feniks:
adenis:

Het gaat hier over een waarschuwing voor een beschaving die leeft over 1000 jaar. wij weten nu ook niet precies wat alles betekend van 1000 jaar geleden.

Ik denk dat er dan juist mensen gaan graven als je zegt dat je dat juist niet moet doen. Je kan er beter een soort natuurpark (of iets dergelijks) over heen laten groeien. dan heeft niemand aanleiding tot graven.

Ja, goede camouflage.
Op 14-09-2008 0:17:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: En ook radioactief afval van kerncentrales moet opgeborgen worden. Als dat eenzelfde behandeling moet krijgen, en ik zou niet weten waarom niet, dan is kernenergie onbetaalbaar duur.
'Don't forget rule number 6'
Op 14-09-2008 8:12:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden