“Handen wassen na het plassen” Het wordt er al vroeg ingestampt, bacteriën zijn vies en daarom moet je proberen zo hygiënisch mogelijk te leven.

Later leren we dat bacteriën ook goed kunnen zijn en juist ook kunnen zorgen voor bescherming tegen andere daar tegenover meer kwaadaardige soorten. Zo heb je bijvoorbeeld de casei Shirota-bacteriën, de watte?

Simpel gezegd kan deze bacterie, doordat hij het gebied van de spijsverteringssappen kan trotseren, terecht komen in de darmen. Daar houden ze de darmflora in evenwicht, er zijn aan de ene kant minder goede bacteriën aanwezig, en aan de andere kant de Lactobacillus casei Shirota die dan juist wel weer goed is, een evenwicht dus.

Uitvergroting van een bacterie
(Uitvergroting van een bacterie)

Dit is overigens slechts 1 voorbeeld van de ruim 100.000 miljard aanwezige bacteriën die goede en minder goede dingen in ons lichaam doen. Er bestaan meer dan 500 soorten, die worden benoemd als het hierboven genoemde woord ‘darmflora’. Om u een beter idee te geven van hoeveel dat er zijn; alle bacteriën wegen samen wel 1 Kg!

Dat bacteriën ook nuttige dingen kunnen doen buiten ons lichaam kon u al in het artikel 'Gratis echt groene stroom' lezen, waaruit bleek dat deze kleine vriendjes stroom kunnen opwekken.

Dan praten we wel in termen van een kracht die slechts gebruikt kan worden voor toepassingen in de nanotechnologie, wat de toepassing daarvan niet minder aantrekkelijk maakt gezien het feit van de zeer grote mogelijkheden tot verbetering van o.a. het medisch gebied.

Dat de ontwikkelingen in deze technologie dan ook erg hard gaan blijkt uit recente berichtgeving dat het onderzoekers van de Universiteit van Tokyo is gelukt bacteriën te sturen en als werkers in te zetten.

Zo hebben ze het voor elkaar gekregen deze bacteriën een rotortje van 20 micron groot rond te laten draaien, dit op een tempo van 2 omwentelingen per minuut.

Illustratief voorbeeld van Nanotechnologie tegen een gezwel
(Illustratief voorbeeld van Nanotechnologie tegen een gezwel)

Dit succes zal zeker verder uitgewerkt gaan worden om in de toekomst als nieuwe krachtbron te kunnen gaan dienen voor bijvoorbeeld kleine micro pompjes die in medische micro apparatuur kunnen worden gebruikt.

Ook wordt gedacht aan toepassingen voor micro motoren waardoor de huidige medische beperkingen aanzienlijk kunnen worden verminderd en men bijvoorbeeld met deze machientjes ter plekke tumoren kan gaan onderzoeken en misschien wel verhelpen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden