U leest het goed: In 2005 was er 14% minder ijs op de Noordelijke poolkap dan in 2004. Men kon dat afleiden dankzij beelden die NASA vrijgaf. Volgens onderzoekers van de ruimtevaartorganisatie is de temperatuurstijging een duidelijk gevolg van het broeikaseffect. "Het is alarmerend. Voor het eerst krimpt het ijs ook in de winter", aldus een NASA-wetenschapper.

Dat juli de heetste maand was, augustus de natste en het op bepaalde locaties sneeuwt terwijl normaal de zon schijnt waren misschien voortekenen voor de feiten die NASA brengt. Eind mei dit jaar hadden we u ook al wetenschappelijk onderzoek getoond dat spreekt over het toenemend tempo van de veranderingen van onze planeet. Het wetenschappelijk consensus lijkt bereikt.

De laatste 25 jaar verminderde de ijskap op de Noordpool met ongeveer 1,5 procent per tien jaar. In de voorbije twee jaar is het smelten van de ijskap 10 tot 15 maal versneld. Vroeger, enkele jaren geleden, wist men niet beter of de ijskap bleef in de winter nagenoeg intact. NASA waarschuwt dat de wereld nog zo'n tien jaar heeft om het tij te keren. Voor zover ze natuurlijk een schatting kunnen doen over iets waar geen referentiemateriaal voor te vinden is...

Links de Noordelijke ijskap in 2004, rechts in 2005
Links de Noordelijke ijskap in 2004, rechts in 2005
(foto © De Volkskrant - Links de Noordelijke ijskap in 2004, rechts in 2005)

De wetenschappers laten weten dat wanneer de uitstoot van broeikasgassen niet binnen de eerste 10 jaar is aangepakt de temperatuur op Aarde met 2 tot 3 graden zal stijgen. De gevolgen voor dieren en planten zijn gigantisch en zullen voor grote verstoringen in het ecologisch evenwicht zorgen. De trend is al een tijd ingezet en 14% afname in 1 jaar is zó groot dat ik me afvraag of er nog een oplossing is. Gaat dit niet een bepaalde richting op waar de mens geen vat op heeft?

Ons lijkt het belangijker dat de energie in bescherming tegen het veranderende klimaat wordt gestoken, in plaats van alle tactieken te centreren rondom de zogenaamde menselijke CO2-factor. CO2 is namelijk helemaal OK! Voor zover we weten kan het (verhoogde) broeikaseffect iets geheel natuurlijks zijn en ligt de schuld niet meteen bij ons. Tenslotte spuwt de gemiddelde vulkaan meer CO2 uit dan wij mensen bij elkaar kunnen verzamelen tijdens bijvoorbeed het filerijden.

Overigens, voor wie zich de vraag stelt of de onbekende broeikascyclus, voor zover daarover gesproken kan worden, iets te maken heeft met 2012 hebben we een eenvoudig antwoord: als je dat wil wel...
Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden