Zuurstof die men afneemt uit boomringen toont de orkaangeschiedenis, aldus onderzoekers van de Tennessee Universiteit van het Amerikaanse Knoxville.

We wisten al dat boomringen verwijzen naar de leeftijd van een boom, maar nu brengen de wetenschappers een methode om ook sommige klimaatsinvloeden over de jaren heen te analyseren. Natuurlijk heeft het team onder leiding van studente Dana Miller (nog) geen bomen van meerdere plaatsen op de wereld onderzocht; momenteel beperkt het onderzoek zich tot de Amerikaanse staat Georgia. Sinds medio de jaren '90 blijkt het aantal en de intensiteit van orkanen met een grote sprong in kracht toegenomen... 

Oude gekapte bomen
Oude gekapte bomen
(Oude gekapte bomen tonen hun ringen)

Hoe weten de onderzoekers dat? We lichten het toe: bomen met ondiepe wortels, zoals pijnbomen, nemen hun water van de oppervlakte. De mogelijkheid daartoe is sowieso afhankelijk van de hoeveelheid regen. Wanneer een orkaan zich voordoet is het zuurstof van dat regenwater (en dus bodemwater) lichtjes structureel afwijkend. De isotopen, een chemische variant van de zuurstof, worden in de boom bewaard tot hij gekapt wordt. Die zuurstof, als isotoop, ging men onderzoeken.

Op basis van deze kennis slaagden de onderzoekers erin om grote orkanen te detecteren tot zo'n 200 jaar geleden. En natuurlijk, om een periode te kunnen dateren gebruikten ze gewoon het aantal boomringen.
Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden