Eigenlijk had de titel "King Kong bestaat" bijna echt moeten zijn, maar wat voor de kranten werkt zal ook voor ons wel opgaan: titels moeten pakkend en aantrekkelijk zijn!

Terug naar de les, King Kong bestaat dus in mini-versie, zo kopt CNN ongeveer. Er bestaat zoiets als gigantisme, een ziekte waardoor je uit de kluiten gewassen wordt.

Sue Lieberman, hoge pief bij het WWF en evolutionair bioloog vertelt dat onderzoek uitwijst dat er wel vaker gigantisme voorkomt op eilanden. In slechts enkele tientallen jaren (!) zou een bepaalde soort buiten zijn voegen kunnen evolueren. De oorzaak hiervan zou de isolatie en het gebrek aan competitie zijn. Ze zegt ook dat het erop lijkt dat hoe verder een eiland verwijderd is van het vaste land, hoe hoger de kans op een nieuwe evolutie van een diersoort. Hoe dichter bij het vasteland, hoe kleiner de soort.

Er is nog meer, ook Jurassic park bestaat echt! Ehh, bijna dan. De Komodo-draken zijn de grootste levende hagedissen ter wereld. Die lievertjes zijn soms meer dan 3 meter groot en kunnen tot zo'n 186 kilogram wegen.

Het bronartikel van CNN spreekt ook van monstermuizen (3 keer zo groot als normale knagers) en geeft je nog wat extra informatie over dit onderwerp. Apart om te vermelden is dat dit geheel in de lijn past van de zogenoemde global scaling theorie. Misschien ook een verklaring waarom de gemiddelde Nederlander aan de lange kant is?

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden