The Amsterdam Dungeon, een bedrijf dat indrukwekkende voorstellingen (met achtbaan) biedt omtrent het historisch Amsterdam, denkt geplaagd te worden door geesten. Wybo Wijnbergen, de manager van de horrorgetinte keet, zit met de handen in het haar en zoekt nu zelfs een medium.

Who you gonna call... ?Of er werkelijk een spook te vinden is weet men natuurlijk niet, maar feit is dat de ene na de andere acteur opstapt. Er schijnen paranormale activiteiten plaats te vinden. Zo gek is dat niet, gezien de ligging van de zaak: waar vroeger de Kapel van de Heilige Stede was, ook wel Nieuwezijds Kapel genoemd. De kapel dateert uit 1347; in de verstorende sfeer van de bekende Poltergeist-films rijdt de achtbaan boven een aantal graven.

'Ik doe hierbij graag een oproep voor mediums om zich te melden bij ons. We willen graag weten wat er aan de hand is in de Dungeon en hoe we ermee om kunnen gaan,' aldus manager Wybo Wijnbergen na herhaaldelijk zien vertrekken van bange acteurs. 'Misschien is Madame Tussauds een veilige werkgever voor ze,' zei Wybo eerder met een brede lach. Die vrolijkheid is inmiddels verdwenen nu de een na de andere vertrekt omdat ze de sfeer té griezelig vinden.

De Nieuwezijds Kapel
(De buitenkant van de Nieuwezijds Kapel)

'Ik heb gewoon teveel rare geluiden gehoord. Deuren die spontaan dichtvallen is de normaalste zaak van de wereld en ik ben niet de enige die dit heeft waargenomen', zegt één van de acteurs.
Een andere acteur is al een aantal keren spullen kwijtgeraakt in The Amsterdam Dungeon. 'Ben een keer een martelwerktuig kwijtgeraakt uit de Torture show,' zegt hij daarop. 'Ik was er
zeker van dat ik het werktuig in de martelkamer had achtergelaten. Dagen later is het terug gevonden aan de andere kant van de Dungeon. We hoorden gekrijs en zijn daar meteen heen gegaan met een paar andere acteurs en actrices. Midden in de kamer lag het martelwerktuig en het gekrijs was opgehouden. Ik kan niet meer werken in The Amsterdam Dungeon. Het is mij te eng!,' aldus de pigmentloze acteur.

Op 18 juli waren een actrice en een aantal bezoekers ook al bevreesd uit de attractie gekomen. Het eerste uur van de 80-minuten durende tour bleek er niks aan de hand. Het gezelschap heeft de ruimtes zoals 'Torture', 'VOC' en de 'Bloedraad' goed doorstaan. Een vreemde oudere man in de groep was de bezoekers wel opgevallen, maar veel notie hadden ze er niet aan gegeven.

De Nieuwezijds Kapel tijdens de sloop in 1908
(De Nieuwezijds Kapel tijdens de sloop in 1908)

Bij één van de meest spectaculaire gedeeltes van The Amsterdam Dungeon kwam hier verandering in. De gehele groep is het spiegellabyrint ingegaan op zoek naar de uitgang en éénmaal die gevonden te hebben en in de peststraat beland te zijn, was de vreemde oude man verdwenen. 'Het was een vreemde gewaarwording,' vertelt een van de bezoekers. 'De man was lijkbleek en stond vreemd te kijken naar de mensen in de groep voordat we het labyrint ingingen en daarna was hij verdwenen,' vertelt de actrice in kwestie. Men heeft vervolgens het gebied onderzocht op zoek naar de mysterieuze man, maar vond niemand.

Zin om van angst in de broek te plassen? Dan is The Amsterdam Dungeon de plaats to be... or not to be...

3.14po:
MB RHAIS:

In aansluiting op het artikel over de spookverschijningen in de Dungeon te Amsterdam vind ik het jammer dat ik dit nu pas lees. Heb ruime ervaring (als paragnost) met dergelijke fenomenen en zou hier graag mijn medewerking verleent hebben.
MB RHAIS

Ik zoek nog een professioneel paragnost om eens een reading op camera te hebben. Kom je ook aan huis?
United as one. Divided by zero.
Op 12-07-2011 9:45:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden