Het was even schrikken voor de bemanning van spaceshuttle Atlantis toen dinsdagmorgen na een geslaagde elfdaagse missie een boordcamera tijdens het ontkoppelen van het ISS een object ontdekte dat onder shuttle doorvloog.
Het donkere object dat ongeveer in dezelfde richting en snelheid als de shuttle vloog kon niet geïdentificeerd worden, maar men denkt aan een voorwerp afkomstig uit het vrachtruim van de shuttle.

Opvallend te noemen is het feit dat de bemanning even later nog een ander object waarnam. De bezorgde vluchtleiding besloot na het opmerken van het eerste object overigens al de planning om op woensdag te landen uit te stellen, zodat er eerst gekeken en eventueel gerepareerd kon worden naar en aan het hitteschild...

Shuttle Atlantis
spaceshuttle Atlantis
(Spaceshuttle Atlantis op eenzame hoogte)

Mocht het zo zijn dat het eerste object de shuttle heeft geraakt en beschadigd, dan kan dat zeker problemen geven voor een veilige terugkeer naar de Aarde. Als het hitteschild namelijk niet volledig glad is maar uitstekende stukjes heeft, kunnen die gedeeltes veel meer wrijving verwachten dan normaal. De gevaarlijke gevolgen kennen we allemaal nog van de ramp met de Columbia.

Het kan zijn dat de landing zelfs wordt uitgesteld tot zaterdag, gezien alle prioriteit nu gericht is op deze veilige terugkeer en er zoveel mogelijk tijd als nodig is wordt gestopt in het onderzoeken van eventuele gevaren.

Met behulp van de camera's op de robotarm kan de bemanning het hitteschild gaan inspecteren, kleine beschadigingen kunnen dan eventueel verholpen worden, mocht de schade echter te groot zijn dat is het zaak dat de shuttle terugkeert naar het ISS en wacht op een andere shuttle die de bemanning veilig kan gaan stellen.

De planning is voorlopig om de shuttle donderdag 12:15 Nederlandse tijd te laten landen, eventueel kan de shuttle wat betreft energie en voedsel voorziening tot zaterdag in de ruimte blijven.

Update 21-09-2006: Atlantis en haar 6 man tellende bemanning zijn om 12:21 uur veilig op aarde, Florida, teruggekomen.


(Een mooie landing...)
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden