Drie jaar geleden kampeerde ik met mijn ouders op een camping in Kroatië. Het was er bloedheet dus er waren een heleboel grote insecten. Net zoals de vogelspin, was het altijd al mijn wens om een vliegend hert te vinden.  

Omdat ik hem zo graag wilde vinden heb ik veel informatie over dit beestje opgezocht. En wat blijkt nou?  In Nederland zijn ze zeldzaam, ze leven in de buurt van eikenbomen en je kunt ze soms in Gelderland en Zuid-Limburg vinden, verder komen ze voor in zuidelijke landen.  Je kunt hem vooral ’s avonds vinden omdat de mannetjes dan uitvliegen... op zoek naar een vrouwtje.

Koen toont een Vliegend Hert
Koen toont een Vliegend Hert
(Mijn vliegend hert uit Kroatië)

Dus zijn we ’s avonds, toen de Kroatische zon onderging, naar een mooi plekje gegaan welke we de dag ervoor al hadden uitgezocht. Dit was zo’n mooi plekje omdat er gras op de heuvel groeide en aan de randen het eikenbos begon. Zo konden we achter de vliegende herten aan jagen zonder tegen de bomen op te lopen.
Toen we naar de plek reden zagen we een paar keer al iets groots voorbij vliegen. Op de plek zelf zijn we, al wandelend, gaan zoeken; eerst zagen we verschillende grote insecten over ons heen vliegen en uiteindelijk ving ik zo’n groot vliegend insect met mijn vlindernet, ik keek er in en... het was een VLIEGEND HERT!! Ik was natuurlijk dolblij!

Een mannelijk vliegend hert eet dankzij de overgrote kaken helemaal niets en sterft uiteindelijk een hongerdood. Vrouwtjes kunnen de bast van bijvoorbeeld eiken  kapot maken met haar kleine, krachtige kaken en op die manier het sap oplikken.

De eieren worden meestal vlak onder de grond, aan de voet van de stam, begraven en soms kan je ze in dood, vermolmd eikenhout vinden. Als de eieren uit komen graven de larven zich een weg naar de wortels. Na vier jaar knagen aan deze wortels, verpoppen ze zich in een vuistgrote aarden ‘pop’ (cocon) . Na een maand in de pop te hebben gezeten kruipt de kever eruit en graaft hij zich naar boven. Omdat hij al drie tot vier jaar larve is geweest leeft de kever zelf heel kort. De grote kever (hij wordt wel 75mm!) leeft van juni tot augustus .

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn grote kaken. Het vrouwtje geeft een geurstof af dat het mannetje op tien kilometer afstand nog kan ruiken. Omdat het mannetje de geur van zover kan ruiken heb je de kans dat er meerdere mannetjes bij één vrouwtje op bezoek komen, daarom hebben de mannetjes grote kaken: voor een duel met een concurrent.
De twee kevers gaan dan tegenover elkaar staan en ze pakken elkaar beet met hun kaken, het is geen moord en doodslag maar degene die het eerste op zijn rug ligt door het duwen, trekken of het optillen van de ander heeft verloren. De winnaar mag met het vrouwtje paren.

Een vliegend hert vecht
(Vliegende herten tijdens een gevecht)

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden