Steeds vaker komen er berichten naar buiten van exotische dieren die opduiken op de meest onwaarschijnlijke plekken.
Neem bijvoorbeeld de Veluwse 'Poema' of de tropische waterschildpadden of Amerikaanse kreeften in onze eigen Hollandse sloten. In Engeland is het niet anders blijkt uit een studie van Chris Mullins van 'Beastwatch UK'. Mullins verzamelde de data en kwam tot verbazingenwekkende conclusie dat sinds 2000 het aantal exoten in Engeland aan het toenemen zijn.

De getallen liegen er niet om, in de afgelopen 6 jaar waren er in Engeland 51 Wallabies (Australisch buideldier), 13 spinnen (waaronde de Tarantula en de Zwarte Weduwe), 10 wasberen, 10 krokodillen, 7 wolven, 3 Panda's, 2 Schorpioenen en 1 pinguin gespot.
Buiten deze exoten waren er in totaal 5.931 meldingen van 'grote katten' vergelijkbaar met onze Veluwse 'poema, 332 keen werden er Wilde zwijnen gezien en 3.389 haaien in de Britse wateren gesignaleerd.

Met name in het zuidwesten van Engeland komen er veel sightings van grote katten voor, terwijl ten noorden van Londen de meeste wallabies werden gezien. Studie wees ook uit dat in de omgeving van Oban aan de westkust van Engeland diverse apen waren gezien. Men neemt aan dat veel van deze exoten ontsnapt zijn uit particuliere handen of als verstekeling zijn meegelift tussen allerhande geïmporteerde goederen.

Ongetwijfeld zullen dergelijke aannames voor bepaalde gevallen geldig zijn maar er zijn aanwijzingen dat sommige tropische soorten naar het koude noorden oprukken. Neem bijvoorbeeld de invasie van de Armadillo's.

De Armadillo
( Armadillo )

De armadillo is een vreemd wezen, het beest is zo groot als een flinke voetbal, heeft een pantser, scherpe klauwen en een onooglijk staartje. Het dier komt voornamelijk voor in Zuid Amerika. En dat is maar goed ook want het kent geen winterslaap en heeft een beroerd metabolisme waardoor zijn warmtehuishouding schommelingen kent. Het dier mag graag in de grond wroeten op zoek naar insecten. Armadillo is de naam die de Spaanse conquistadores aan het beestje gaven en zoveel betekent als "klein gepantserd ding".

Enfin, wat blijkt nu: de armadillo’s rukken op naar het noorden van Amerika. Inmiddels worden ze al aangetroffen (meestal platgereden langs de weg) ter hoogte van Illinois. Illinois kent een bijna Nederlands klimaat met echte winters. Het verstedelijkte en geïndustrialiseerde Illinois lijkt alles behalve een ideale plek voor armadillo's. Waarom de armadillo's naar het noorden oprukken is onbekend.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden