We berichtten u enkele dagen geleden over de mogelijke geesten of spoken bij The Amsterdam Dungeon, een horrorevenementenzaak. Radio's gaan er spontaan uit, lampen flikkeren, mysterieuze personen komen en gaan vanuit het niets en spullen verdwijnen op de tonen van mergprikkelend geschreeuw. Dit alles vindt plaats boven echte eeuwenoude graven in een kapel. Voor ons reden genoeg om de Amsterdam Dungeon te bellen (na het sturen van een e-mail) en een onderzoek voor te stellen.

Who you gonna call...We hadden het plan opgevat om er een middag en nacht door te brengen met medium, foto- en videocamera, EVP-bandrecorder en natuurlijk een hamer met knoflookomringde houten staak. Dit alles in de hoop geesten vast te leggen of een andere oorzaak vast te stellen. Groot was ook onze ontgoocheling toen bleek dat er voor een onderzoek weinig ruimte bleek te zijn en er initieel een dag- en mogelijk ook nachtbijeenkomst voor pers en televisie is gepland.

Of we een probleem hadden om ons onderzoek te doen samen met een hoop andere mensen, werd er gevraagd door een vriendelijke Dungeonmedewerkster? Ze waren door diverse mensen gebeld die 'de poorten zouden opzetten' en wilden het liefst alle onderzoekers in een keer samen hun ding laten doen. 'Nou, een hele groep mensen is niet bepaald bevorderlijk voor dit soort onderzoek,' was ons logisch antwoord, 'hoe stiller het is, hoe beter.'

Boe!Conclusie van het gesprek: wat er gebeurt is echt, dat werd ons door twee medewerkers bevestigd. Acteurs stappen daadwerkelijk op en er gebeuren vreemde akelige dingen. Maar wat is men van plan om daarmee te doen? Oftewel: zijn deze geesten wel een bedreiging voor de horrorzaak? 

In het gesprek kwam naar voren dat The Amsterdam Dungeon de mediawaarde van dit onderwerp duidelijk inziet. In plaats van prioriteit te geven aan onderzoek wordt er momenteel nog gekozen voor een eenzijdig lijkende PR-invulling. Niet dat we problemen hebben met er wat reclame uithalen, integendeel, maar als er echt zo'n hoge nood is, en zoveel angst, dan vragen we ons af waarom de PR-kant prioriteit krijgt... Tenzij de spookachtige gegevens misschien overdreven of geexploiteerd worden?

We weten dus nog niet wat er aan de hand is maar houden het in de gaten. De vriendelijke dame liet weten ons van verdere berichtgeving op de hoogte te houden en dat we altijd welkom waren als bezoeker. Misschien doen we dat wel...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden