Leergierige mensen hebben niets aan de studieboeken die tegenwoordig gratis beschikbaar zijn, vindt rector magnificus Fred Mulder. De hedendaagse boeken zijn teveel een aanvulling op docentgebaseerd onderwijs. Hij pleit ervoor om via internet nieuwe studieboeken speciaal voor de zelflerende medemens gratis beschikbaar te maken.

Rector Fred deed vandaag zijn uitspraak op de 22e dies natalis van de Open Universiteit Nederland. Het thema van de academisch zitting is de Lissabon-ambitie en vrije toegang tot hoger onderwijs door middel van 'open educational resources'. De Open Universiteit Nederland zal daarom eind dit jaar zelfstudiemateriaal in de vorm van korte cursussen gratis toegankelijk maken via internet.

In 2001 nam het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in de Verenigde Staten een revolutionair initiatief: al het cursusmateriaal zou vrij beschikbaar komen via internet. Dit grootschalige project heeft een wereldwijde beweging op gang gebracht onder de noemer 'open educational resources' (OER).

In 2006 wordt in Europa een stap verder gezet: er zijn drie projecten om zelfstudiemateriaal van hoge kwaliteit op het web te zetten. Bij twee ervan is de Open Universiteit Nederland initiatiefnemer. De projecten hebben als doelstelling het leven-lang-leren te stimuleren en de deelname aan het hoger onderwijs te vergroten. Valt alleen maar aan te moedigen...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden