Het was al een tijdje geleden dat Google Earth op u werd losgelaten. Hoog tijd om dat te doen met iets dat de filmkijkende grenswetenschappers onder u vast zullen kennen: Devils tower.

Het zegt u nog niet meteen iets? In de Spielberg film Close Encounters Of The Third Kind, herkenbaar omwille van 5 muzieknoten (.wav), boetseerde acteur Richard Dreyfuss deze vreemde berg obsessief uit zijn aardappelpuree:

Devils Tower in aardappelpuree

Wellicht weet u meteen waar we het over hebben door het zien van de volgende mooie foto: 

Devils Tower
(Devils Tower)

In werkelijkheid is de berg 264,26 meter hoog; de zijden ongeveer 70 op 140 meter. Dat in grote tegenstelling tot de versie die Dreyfuss in een paar centimeters op zijn bord samenplakte.  

Via Google Earth ziet Devils Tower er zo uit:
Devils Tower gezien door het oog van Google Earth

Weinig spannends, inderdaad. Vanzelfsprekend is de .kmz downloaden ook mogelijk, maar niet vooraleer we u nog iets meer vertellen over deze mooie plaats vlakbij de Rocky Mountains...

Aangezien het Devils Tower heet verwacht u mogelijk een spannend verhaal of een mythe over het ontstaan ervan. Niets is minder waar, de naamgeving is te danken aan een vertalingsfout van ene kolonel Dodge. Hij maakte er toren van de slechte god van. Niet veel later werd dat Devils Tower.
De indianen, de allereerste terroristen die door de cowboys werden weggejaagd, noemden de plaats Mateo Tep, wat zoveel betekent als 'Samenkomstplaats van beren'. Andere indianen uit het gebied noemen het 'de tipi van de beer' of ook wel 'boomrots' of 'grote grijze hoorn'. Nergens een spoor van de duivel...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden