“Ik krijg grijze haren van je!” Een uitspraak die u vast wel eens hebt gehoord. Maar hoe zit dat eigenlijk met grijze haren? Is het echt mogelijk om door frustratie of emoties grijze haren van iemand te krijgen?

Het is niet bewezen dat je uit een bepaalde emotie daadwerkelijk grijs haar kan krijgen. Wel staat vast dat als u ouder wordt, de cellen in de haarwortels minder enzymen aanmaken, deze zijn verantwoordelijk voor het ‘kleuren’ van uw haar. Het moment waarop dit intreedt, is erfelijk bepaald en ligt meestal op de leeftijdsgrens van rond de 40 jaar.

Maar waarom gebeurt dit?
Een haartje bestaat uit twee gedeelten, de haarbuis (het gekleurde deel dat u ziet), en een wortel die de haarbuis in de hoofdhuid houdt.

Uitvergroting van een haar
(Uitvergroting van een haar)

Om de wortel van de haarbuis ligt weefsel dat een bepaald aantal pigmentcellen bevat die continu een chemische stof (melanine) aanmaken. Melanine is verantwoordelijk voor het kleuren van de haarbuis. Deze stof kan de kleuren bruin, blond, rood, en alle tinten daar tussenin aanmaken. De diversiteit valt om u heen te aanschouwen.

Het is overigens ook deze melanine die bepaalt wat voor huidskleur u heeft en of u lekker snel bruin kleurt, dan wel een pijnlijke rode verbrande huid ontvangt.

Het staat dus vast dat u grijzer en uiteindelijk grijs wordt als uw leeftijd oploopt, dat komt doordat de bovengenoemde pigmentcellen langzaam beginnen af te sterven en dus steeds minder tot geen melanine meer kunnen produceren.
Op een gegeven moment zal er dus steeds minder piment, dus kleur, in de haarbuis aanwezig zijn met als gevolg steeds grijzer tot totaal grijs haar.

Man met weinig pigmentcellen...
(Man met weinig pigmentcellen...)

De meningen wat betreft het krijgen van grijs haar zijn overigens sterk verdeeld, de één schrikt zich rot en ziet het als hét teken dat de ouderdom nu daadwerkelijk is ingetreden, de ander ziet het als een bevestiging van de wijsheid die met de jaren komt…

Mocht u bij de eerste categorie horen: er is enige troost, het duurt namelijk nog tot 10 jaar na de eerst ontdekte grijze haar voordat u eventueel echt aan een kleurspoeling kunt gaan denken.

Ivoryke^: Je genen gaan verder terug dan alleen je ouders
Moeten is een keuze...
Op 25-04-2008 15:05:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden