U weet aardig wat van Egyptische piramides maar hebt nooit van de piramide van Ames gehoord? Dat kan, we hebben het dit keer over een onbekende 18 meter hoge piramide in de Amerikaanse stad Wyoming.

Ames is de achternaam van de gebroeders Oliver en Oakes Ames, beiden industrielen en politici uit de 19e eeuw die bekend werden door de fabricatie van schoppen en spades en hun intense lobbywerk. De piramide werd opgetrokken om beider heren te eren voor het mooie werk dat dankzij hen mogelijk was bij het aanleggen van de Pacific Railroad, zowel qua materieel als qua politiek werk.

Hun moment van glorie was van korte duur. Vlak na het bouwen van de Ames-piramide in 1882 kwam aan het licht dat ze betrokken waren bij frauduleuze activiteiten en omkooptoestanden. Vooral Oakes zou hier aandeel in gehad hebben.

De piramide van Ames
De piramide van Ames
(De piramide van Ames, gezien met Google Earth. kmz hier)

Dat de schandalen groot waren weten we door berichten uit de toenmalige kranten.De piramide van Ames Daarin (pdf) is sprake dat het zijn invloed had tot op het niveau van de vice-president. Some things never change... 

Dat er maar weinig respect voor de broers overbleef is duidelijk aan de staat waarin de piramide nu verkeert. Het schijnt er te wemelen van lege bierflesjes en -blikjes. Runderen en vee zijn de vaakst geziene gasten op het grondgebied.
Een vereenzaming was mogelijk doordat alle rails die er ooit liepen geleidelijk aan werden weggehaald. Nieuwe spoorwegen werden er nooit meer aangelegd en daarom ligt de piramide nu in het lege midden van de uitgestrekte prairie.

De piramide van Ames
(© foto: www.roadsideamerica.com)

Oliver en Oakes Ames hebben de piramide niet zelf ontworpen, dat heeft Henry Hobson Richardson gedaan. U kent hem wellicht niet, wij ook niet, The Great Sealmaar in de 19e eeuw schijnt dat een bekende man te zijn geweest.

Een ander persoon die aan de constructie meewerkte was Augustus St. Gaudens. Hij beeldhouwde aan twee zijden van de piramide, nabij de top, grote portretten van Oliver en Oakes. Later zou diezelfde St. Gaudens nog het 20 dollarmunstuk ontwerpen.

De vorm van de piramide doet ook denken aan de piramide op het hedendaags dollarbiljet, het zogeheten Great Seal dat u rechts afgebeeld ziet. Waarmee we niet durven insinueren dat het een iets met het ander te maken heeft...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden