Platland is een fantasiewereld waarin figuurtjes leven in een 2D-wereld. In boeken over ruimtetijd of dimensies komen de bewoners, Platlanders, wel vaker voor. Ook in de film What The Bleep Do We Know 2, Down The Rabbit Hole, afgekort Bleep2, zien we het concept en dit keer met behulp van mooie computerbeelden.

Daarmee is het meeste positieve over Down The Rabbithole gezegd. Na het zien had ik over Bleep2 serieuze twijfels en voelde ik me zelfs wat bekocht... De film bracht niets vernieuwends en haalde een te groot deel van de beelden uit deel 1. Ook de interviews in de film situeerden zich in dezelfde setting als deel 1 waardoor al snel de conclusie getrokken wordt dat ze andere delen uit oude interviews hebben gebruikt. Dat werd bevestigd door de klederdracht want toen ik deel 1 er uit nostalgie nog eens bijhaalde bleken de sprekers dezelfde kleren te dragen.

Na herbekijken van deel 1 werd me nog meer duidelijk hoezeer deel 2 een kopie van deel 1 is: ook grote delen van interviews uit deel 1 komen weer in deel 2 terug waardoor een deja-vu-gevoel te opvallend loerend om de hoek ligt.

Wie Bleep1 niet heeft gezien kan misschien voldoende hebben aan deel 2 omdat de inhoud ervan zowat hetzelfde is. Dit keer ligt de focus meer op het samenkomen van wetenschap en religie, waar in de eerste film het (soms bij de metaforische haren getrokken) quantumeffect meer op de voorgrond stond. 

Toch zijn er nieuwe elementen in de film, waarvan de leukste worden ingevuld door het stripfiguurtje Dr. Quantum. Hier ziet u twee van die mooi gemaakte video's:


(Dr. Quantum in Platland)


(Dr. Quantum en het 'Double Slitt'-effect)

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden