Op bijna 50 meter boven zeeniveau ligt een van de markantste monumenten die Nederland telt. Gebouwd ter ere van Napoleon Bonaparte en de Franse overwinningen, op de Utrechtse Heuvelrug vinden we: de piramide van Austerlitz.

De initiator is generaal Auguste Frédéric Louis Viesse de Marmont geweest, hij was een persoonlijke vriend van Napoleon en had een leger van rond de 20.000 man onder zijn hoede. Toen hun training in Zeist voorbij was, en er geen andere dingen te doen waren, besloot Marmont om het gedenkteken op te richten. De reden was dus tweeledig: aan de ene kant het eren van zijn vriend en de nationale overwinningen, aan de andere kant de manschappen aan het werk houden.

De piramide van Austerlitz
De piramide van Austerlitz
(De piramide van Austerlitz via Google Earth. Kmz hier.)

Om de piramide in 1804 te kunnen bouwen moesten de mannen eerst ruimte hebben. Om te beginnen hebben ze een gebied van ongeveer 45 vierkante meter effen gemaakt. Bij afronden van die klus was de piramide in 27 dagen al op de goede hoogte. De afronding, zoals het plaatsen van de houten obelisk, kostte nog eens vijf extra dagen. De piramide van Austerlitz werd bijzonder snel gerealiseerd, op 8 oktober 1804 was de klus geklaard. Niet zo vreemd, want als bouwmateriaal werd gewoon zand en aarde gebruikt.

Om te voorkomen dat de piramide snel wegkwijnde, of zou worden vernietigd, kocht generaal Marmont een hoeve in de buurt en bouwde er enkele huisjes waar gepensioneerde militairen in gestationeerd werden. Met elk een lap grond, wat vee en hun gezin konden ze een oogje in het zeil houden. Daar deden ze echter niet erg hun best voor.

Gedenksteen op de piramide van Austerlitz
(De gedenksteen op de piramide van Austerlitz)

De maatregelen konden het verval niet tegenhouden, enkele jaren later waren de eerste tekenen er al. De droogte in 1807 zorgde voor verzakkingen en dus een scheve obelisk. Het degraderen ging zo'n negentig jaar door, totdat er in 1894 een aanvang werd genomen met het leggen van een steviger fundering. Het volledige verhaal van de restauraties vindt u op deze pagina; u zult zien dat het een constante strijd tegen de natuurelementen is geweest.

De piramide van Austerlitz op een schilderij
(De piramide van Austerlitz op een schilderij)

In zijn memoires schreef generaal Marmon 'niets rest van dit alles dan de pyramide, wier duur eeuwig zal zijn'. Hoewel de piramide niet zo ontzettend bekend is, en de staat te allen tijde discutabel is geweest, heeft de man nog steeds een beetje gelijk. We zijn iets meer dan 200 jaar later en de piramide van Austerlitz staat er nog.
Een paar jaar geleden vereeuwigde Wim de Bie op zijn Bieslog de constructie door aandacht te vragen voor het verval. Onder de titel 'Onze pyramide in gevaar' ging hij filmen op de locatie. Via de beelden op Bieslog ziet u dat het een hachelijke onderneming was. Iemand die beelden heeft van hoe het er tegenwoordig uitziet?

Op Zoek: Ik ben er vandaag: 20 maart 2012 geweest. Het verval en dus de noodzaak van onderhoud zijn nog steeds aanwezig. Foto's van vandaag.
(bericht gewijzigd op 3/20/2012 11:07:51 PM)
Als je er niet doorheen zakt, dan kan je er rijden....
Op 20-03-2012 23:00:04 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Hee, leuk en bekend! Een van mijn beste vriendinnen komt uit Austerlitz, ik heb aardig wat kilometers in de benen van de bossen rondom daaro.
Is it electrickery?
Op 20-03-2012 23:03:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op Zoek: Voor mensen die ook willen gaan kijken, open van april t/m oktober.
Ik heb dus voor een dichte (deels verzakte) piramide gestaan....
(bericht gewijzigd op 3/20/2012 11:17:04 PM)
Als je er niet doorheen zakt, dan kan je er rijden....
Op 20-03-2012 23:16:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
psixty4:
Op Zoek:
Voor mensen die ook willen gaan kijken, open van april t/m oktober.
Ik heb dus voor een dichte (deels verzakte) piramide gestaan....

Maar je bent er wel geweest.

Zonder GPS naar ik aan neem?
It's all a figment of imagination!
Op 20-03-2012 23:19:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op Zoek: Omdat ik de nieuwe motor "moet" inrijden, no maar eens bij de pyramide geweest.


en voor de rekenwonders.....


Tiger in het wild....
Als je er niet doorheen zakt, dan kan je er rijden....
Op 06-04-2012 22:41:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden