Sigmund Freud is doorgaans gekend als seksueel geobsedeerde psychoanalyticus. Hij was de grondlegger van de psychoanalyse, maar inmiddels zijn de technieken van de man al vervangen door nieuwere alternatieven. Er is echter één vinding die enigszins aan Freud kan worden toegeschreven die de geschiedenis zal overleven: cocaïne.

Sigmund Freud en cocaineU hoort het goed: Freud snoepte graag van het witte poeder. Op 24 april 1884 bestelde hij zijn eerste grammetje bij de lokale apotheker; toen kon dat nog. Siggie was er zo enthousiast over dat hij het vrienden, familie en collega's aanraadde, wat ze ook deden. Zijn vakbroeders waren heel geinteresseerd in het miraculeuze middel want het zou energie geven, verdovend werken (handig bij operaties) en een mens in verbinding brengen met zijn 'vonk' terwijl de ratio niet verstoord is.

In juni 1884, enkele maanden later, publiceerde Sigmund Freud zijn 'On Coca'. De man was verkocht en snoof veelvuldig van het witte goud. Zelfs toen hij hoorde dat cocaïne schadelijke neveneffecten had ging Freud nog een tijd door met experimenteren...

Freud had inmiddels een collega gevonden waarmee hij kon spelen: Carl Koller. Samen met hem onderging Siggie wilde onderzoekjes. Denk aan het gewoon snuiven van cocaine, het inspuiten ervan, op het lijf schilderen, in de oren poederen, opdrinken (was Freud idolaat van), alles wat maar mogelijk was. Net als de psyche heeft wetenschap zo zijn aparte uithoekjes... 

Hoewel Freud de grondlegger van medisch cocaïnegebruik was ging de eer naar Koller. Toen Sigmund na een jaar zijn vrouw Martha niet meer te hebben gezien naar haar op vakantie ging had hij net de verdovende werking van cocaïne ontdekt, maar nog gewacht om de vinding openbaar te maken. Tijdens zijn vakantie publiceerde Koller een paper over het gebruik van cocaine als verdoving tijdens chirurgische (oog)operaties. Daarmee streek hij alle credits op. Hiervan was Freud natuurlijk niet gediend, het voelde als verraad.

Terwijl hij zijn wonden likte was de toenmalige medische wereld druk bezig met het verzinnen van meer cocaïnetoepassingen. Men achtte het middel geschikt tijdens oog- en teenoperaties, tegen impotentie, zeeziekte, verkoudheid, gewichtsproblemen, tandpijn en het zou zelfs masturbatieneigingen tegengaan.  Ook voor nymfomanen zou het een remmende werking hebben. Met andere woorden, het motto van toen was: snuif vooral kilo's cocaïne want het is goed voor u.

Cocainewijn
(De toenmalige reclame voor Cocawijn)

Er stond nog geen wet op en de cocaïne was volop verkrijgbaar in pilletjes, poedertjes, drankjes en zalfjes. Er was bijvoorbeeld cocaïnewijn waarvan u hierboven een stukje reclame ziet. Toen alcohol bij de wet verboden werd haalde de maker Angelo Mariani er de alcohol uit en herdoopte hij het drankje tot Coca-Cola. Niet lang daarna verkocht hij zijn bedrijf en miste de vele centen die er nu nog steeds rinkelen. (Inmiddels zit er geen coca meer in Coca Cola.)  

Terug naar Freud en zijn cocaïnegeschiedenis. Toen Siggie terug in Wenen was, na een studie (o.a. hypnose) te hebben gedaan, kwam hij bij zijn vriend Ernst Fleischl von Markov, die leed aan een duiminfectie na het opereren van een lijk. Als enige pijnremmend middel gebruikte hij morfine en was er dan ook zwaar verslaafd aan geraakt. Toen Sigmund dit zag wist hij meteen wat te doen: behandelen met cocaïne!

U raadt het al: Fleischl hopte van de ene verslaving naar de andere en het duurde niet lang voor er 1 gram pure cocaïne per dag nodig was om de gemoederen nog leefbaar te houden. Ook combinaties van morfine en cocaïne (wat nu speedball wordt genoemd en waar ook Bluesbrother John Belushi aan is overleden) waren hem niet vreemd. Uiteindelijk stierf hij na 6 jaar zware verslaving, Freud keek toe op het resultaat van zijn experiment maar had er niet echt een les uit geleerd, hij bleef het zelf regelmatig gebruiken. Het zou nog jaren duren voor hij zijn verslaving had overwonnen...

Horatio: Gevaarijke cocaïne in Nederland
Uitgegeven: 3 augustus 2007 16:47

UTRECHT - Het Trimbos-instituut roept mensen op voorlopig geen cocaïne te gebruiken. Het instituut heeft coke aangetroffen die verontreinigd is met atropine. Een gebruiker is al overleden.

Volgens het Trimbos-instituut zijn er vanuit het hele land meldingen die duiden op gebruik van de verontreinigde cocaïne.

Atropine werkt als tripmiddel. Bij een overdosis krijgt de gebruiker last van hallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn. Ook kan de persoon bewusteloos raken. Er kunnen ademhalings- en hartritmestoornissen optreden die kunnen leiden tot de dood.
Op 03-08-2007 16:55:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Horatio: Atropine is een alkaloïde en wordt door extractie verkregen uit Wolfskers (Atropa bella-donna). De bessen hiervan zijn erg giftig; een enkele bes kan soms voldoende zijn om een kind te doden.
Atropine valt farmacologisch gezien onder de parasympaticolytica en heeft vele effecten op het organisme. Hierom is het in veel toepassingen door allerlei afgeleide preparaten verdrongen. Atropine wordt in de moderne geneeskunde echter nog steeds toegepast, met name bij hartritmestoornissen waarbij het hart te langzaam klopt, in noodsituaties bijvoorbeeld bij reanimaties. De gebruikte dosering is hierbij - afhankelijk van de indicatie - fracties van een milligram tot maximaal 4 milligram. Deze bolus kan zowel intraveneus als intramusculair gegeven worden, waarbij de intraveneuze toedieningsvorm binnen enkele seconden tot minuten zijn maximale effect al bereikt, in tegenstelling tot intramusculaire toediening. Over het gebruik binnen een reanimatiesetting zijn de meningen verdeeld over dosering; intermitterend of de maximale dosering in één keer.
Ook vindt atropine nog wel toepassing in oogdruppels als middel om de pupil te verwijden en de accommodatie van de ooglens te verlammen. Overigens houdt dit effect zeer lang aan (tot enige dagen), wat voor de gebruiker vaak een hinderlijke lichtschuwheid en onscherp zien oplevert; meestal worden in de oogheelkunde voor dit doel korter werkende preparaten gebruikt.
Van het effect op de ogen komt ook de wetenschappelijke naam: bella donna = Italiaans voor 'mooie vrouw'. In de oudheid gebruikten vrouwen het sap van de bessen om hun pupil te verwijden.
Er is een rijmpje, dat medische studenten gebruiken als ezelsbruggetje om de toxische effecten van atropine te onthouden:
Atropine verwijdt de ogen
Het doet ook de functie verhogen
Van hart en darmkanaal
Bloeddruk en secretie dalen
Sneller gaat het ademhalen!
Op 03-08-2007 17:49:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Op 03-08-2007 18:27:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Wander: Tja die Freund toch. Heeft dus eigenhandig speedball uitgevonden.....LOL
Op 11-04-2009 15:46:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden