De GW-lezer met een goed geheugen zal weten dat we een tijd geleden enkele piramides van de Egyptische heerser Amenemhet III hebben laten zien. Amenemhet IHet betrof de Zwarte Piramide en een mislukte piramde. Dit keer laten we een van de werken van Amenemhets voorvaderen uit dezelfde dynastie zien: de piramide van Amenemhet I.

Amenemhet I was de stichter van de 12e dynastie. Zijn naam betekent: "Amon is de belangrijkste", zijn tweede naam: "De ene die het hart van Ra tevreden stelt". Hij regeerde 31 jaar, van 1985 voor Christus tot 1956 voor Christus en stond te boek als een goede koning. Dat kunt u ook zien aan de goedlachsheid die zijn beelden lijken uit te stralen. 

Amenemhet I heeft één piramide laten bouwen, die situeert zich vlakbij de Egyptisch stad Lisht. Hieronder ziet u deze via Google Earth in beeld gebracht:

De piramide van Amenemhet I door het oog van Google Earth
De piramide van Amenemhet I door het oog van Google Earth
(De piramide van Amenemhet I door het oog van Google Earth)

Amenemhet was een druk baasje. Hij stelde Egyptische grenzen veilig en was actief in Libië, Sinaï en Nubië. Niet zo vreemd dat er veel restanten zijn die naar zijn aanwezigheid verwijzen. 
Een van de meest bekende archeologische vondsten rondom Amenemhet I was een tekst die hij vermoedelijk aan zijn zoon Sesostris heeft nagelaten. De laatste 10 jaar van zijn regeerperiode had Amenemhet I zijn zoon al naast hem. De troonsoverdracht ging dan ook bijzonder vlot.

De piramide van Amenemhet I
(De vervallen piramide van Amenemhet I)

De piramide van Amenemhet I is niet veel soeps meer. Aan bovenstaande foto en de google-opname ziet u dat het een ruineus hoopje stenen is dat nog een vage schijn van zijn oorspronkelijkheid heeft. De uitlopers zijn wegen naar de piramide toe, met zijwegen naar bijvoorbeeld werklieden-huizen. Mogelijk net zoiets als het werklieden-terrein dat volgens Zahi Hawass bij de Grote Piramide gesitueerd ligt.

Deze piramide is onder archeologen vooral gekend voor zijn gebrek aan originaliteit. Men probeerde tijdens de constructie vooral de sfeer van de grote onverwoestbare piramides te vangen. De bouwers namen zelfs stukken uit oudere piramides om het nieuwe exemplaar die authentieke sfeer te geven.
Er is één origineel element in Amenemhets piramide te vinden: een verticale schacht die tot de grafkamer leidt en net boven een grondwaterput begint. Omdat het grondwater de afgelopen duizenden jaren gestegen is de grafkamer ondergelopen en dus nog niet onderzocht. 
U heeft zin in digitaal duiken? Dan kunt u hier de kmz downloaden om zelf naar de de piramide van Amenemhet I te reizen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden