In tijden van warm weer, zoals ongeveer iedere dag van het jaar in dees tijden van broeikas tropical, is het heerlijk om naar het strand te gaan. Naast de gewone vervuiling, zeewater is al lang niet blauw meer, is er ook vaak een wittig vies schuim op het strand te zien. Ook vervuiling, shampoo bijvoorbeeld, of... ?

Bruinig gedoe is het zeker, maar dan afkomstig van de Phaeocystis pouchetii. De minder latijn-begaafde medemens zal deze soort herkennen onder de naam bruinalg. Het schuim is afkomstig van deze alg die een soort gelatine afscheidt. Dat doen ze om zich aan soortgenoten te kunnen hechten, ongeveer de veiligste manier om door de zee te reizen...

Zeeschuim
Zeeschuim
(Zeeschuim in de golvende branding...)

De grote hoeveelheden zeeschuim die soms waar te nemen zijn, zijn eigenlijk resten van dode bruinalgen. Eenmaal ze dood zijn blijft alleen hun gelatine over en dat wordt opgeklopt door het bewegende water totdat het een schuim vormt.

U hoeft niet te vrezen om er met de voeten doorheen te wandelen. Voor zover bekend hebben deze schuimige resten van de bruinalg alleen een schadelijke invloed op een bepaalde larve die alleen in Noorwegen voorkomt.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden