Soms houden we er bij GW van om wat belerend te doen over kleine zaken waar u, de kenniszoekende bezoeker, vast zelden bij stil staat. De GW-arendsogen staan overal bij stil, dat blijkt ook dit keer want we zullen het hebben over het knorren van de maag.

Als redacteur van GW verdien ik geen hol (slechte bazen, slechte arbeidsvoorwaarden) dus een lege maag is een bijzonderd opdringerig onderzoeksobject. Dagelijks word ik ermee geconfronteerd (Afrikaanse dikbuikkinderen sturen jaloerse redactiemail) en enige analyse van dit frequent oprispend gevoel is dan ook onontloopbaar...

Het borrelen van de maag heeft een medische benaming: borborygmie. Borbor en borrelen, mooi ezelsbruggetje dus u moet dit wel onthouden. De oorzaak is het verplaatsen van vloeistoffen en gassen in de darmen omdat de hersenen een tekort aan bepaalde voedingsstoffen registreren.

Ons praktisch brein stuurt in zo'n geval signalen naar de darmen en de maag om alle nog overgebleven stukjes voedsel te verteren, alsof ze de restjes van het bord willen aflikken. Tijdens dit proces worden de laatste beetjes voedingswaarde eruit geperst. Op een bepaald moment is er niets meer over, tenzij maagsappen en -gassen.

Als alles op is gaan die maaggassen en -sappen zich verplaatsen, dat doen ze met behulp van samentrekkingen van de maagwand. Knorren is het gevolg, voor de een een roep naar brood, voor de ander een signaal van de dood. Deze GW-redacteur weet nog niet wat te kiezen...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden