Ik voel een H, zit er een O in de naam? Een A of X, misschien? Hoax, inderdaad. Voor het gemak hebben we dit blogje maar even in een meer treffende categorie geplaatst.

Het is niet makkelijk. Terwijl de gehele redactie geveld is door griep werp ik me nog maar eens op om de laatste roddels het laatste nieuws rondom Robbert van den Broeke samen te vatten. Kuch, rochel, sputter ende reuch. Waar is die hogere energie als je hem nodig hebt? Misschien even kijken op de webcam of het mysterieus blog van Robbert of hij ziekte-advies heeft? O nee, daar is geen levende ziel te bespeuren...

Moors is op 26 oktober 2001 getrouwd met cameraman Barry Kroon. Heb je een nieuwe website nodig, dan moet je bij deze man zijn. Sten 'astraal detective' Oomen en een fok-gebruiker (Koude Vrouw genoemd) kwamen er achter dat Robbert van den Broeke hetzelfde deed: zijn website werd vermoedelijk gemaakt door de echtgenoot van Irene. Het feit dat de websites zowat identiek zijn zegt niets, maar het is sowieso zeer apart. Toevallig samen graancirkelbeschuitjes aan het eten in lichtbollenland of is deze constructie alleen maar bedacht om wat op de centjes te letten?

Op Fok zijn er inmiddels 18 topics en op internet schieten de van den Broeke-artikelen als paddenstoelen uit een hoopje compostgrond. Hoe meer artikelen verschijnen, hoe duidelijker wordt dat de Nederlandse bevolking Robbert met een mijntje zout neemt. Ook de rol van vader Peter wordt steeds grimmiger.

Ze zitten overal...Zo is er in het weekblad Nieuwe Revu een artikel verschenen. Even klikken en je kan pagina 1, pagina 2 en pagina 3 lezen. Lees over hoe Robbert en zijn vader betrapt werden toen ze een graanveld verlieten en er -o wonder- de dag nadien een graancirkel lag. Lees ook hoe ervaren cirkelmakers vertellen hoe nep de van den Broeke-cirkels zijn en welk plaatje de buurt bij de van den Broekes heeft.

Overigens klopt het artikel van de Nieuwe Revu niet helemaal. We nemen een quote: '[Rens] Hendriks staat overigens niet geregistreerd bij Beroepen en Individuele Gezondheid (BIG), een organisatie waar psychologen bij aangesloten moeten zijn om de volgens de wet beschermde titel te mogen voeren).'

Een gekwalificeerd eerstelijnspsycholoog (een graadje hoger dan psycholoog-NIP) wist het GW-team te vertellen dat het BIG geen organisatie is, maar wel een wet met een overheidsregister. De afkorting betekent 'Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg'. In dat register worden alle zogenaamde gezondheidszorgpsychologen (GZ-psychologen) ingeschreven. Het is namelijk een beschermde titel om kwakzalvers -we noemen geen namen- te voorkomen. 

Om als psycholoog te mogen werken binnen de GGZ moet je dus tegenwoordig de GZ-registratie hebben. MAAR... dat betekent tevens dat iedereen zich zomaar psycholoog kan noemen en clienten behandelen. Het is namelijk helemaal geen beschermde titel meer zoals vroeger.  'Psychologen' die voor ethische problemen zorgen worden natuurlijk zoveel mogelijk aangepakt.

Wat betekent dat? Eenvoudig: Rens Hendriks, de psycholoog die in de arm genomen werd door vader van den Broeke, beweert nergens een GZ- of NIP-psycholoog te zijn. Met andere woorden: vaag en dubieus. Onze huispsycholoog wist ook te vertellen dat de Nieuwe Revu papa van den Broeke had neergezet als een antisociaal persoonlijkheid, een psychopaat zelfs. Dat schijnt niet zo gek te zijn bij managers. Dat de klanten van de Rabobank in Loon op Zand niet verbaasd reageren als de spaarcentjes opgaan aan spirituele beleggingen...

Daarom dus hoax: omwille van hetgeen in de Nieuwe Revu staat, omwille van de bewezen blunders, de dubieuze psycholoog en omwille van de hoge mate van nepheid op het eerste zicht. Onschuldig tot het tegendeel is bewezen? Wanneer is het tegendeel bewezen?

Update 5/1/2006: Na Nanningate nu ook Nonningate! Lezen op welke manier Robbert (en papa?) hebben gezorgd voor de verwerkelijking van een ingemetselde non-mythe? Klik hier. Ondertussen is topic 18 op Fok reeds begonnen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden