Bloggen, dat is voor mij hetzelfde als nadenken. Zo was ik aan het bloggen onder het genot van een glas bier en wat bleek: het bier (Jupiler, mannen weten waarom) was lauw. Een geoefend bierdrinker zal het naar-kokhals-neigend-gevoel waarschijnlijk herkennen...

Toen streek de vraag: waarom is lauw bier vies en koud bier vers uit de koelkast niet?  

Er zijn in totaal 5 basissmaken: zuur, zout, zoet, bitter en hartig. Op het moment dat de smaakstoffen onze smaakreceptoren (de smaak-ontvangers) van de papillen op onze tong raken gaat er een soort deur in de papil open. Door deze deur stapt er een elektrisch signaal richting de hersenen en die vertalen het in een smaak.

Door onderzoek van het laboratorium voor fysiologie van de Katholieke Universiteit Leuven (KUL) blijkt dat die deur bij een lage temperatuur tot ongeveer 15 graden Celsius bijna niet open gaat. Vanaf 37 graden gaat hij dan weer heel erg open. Hoe warmer of kouder een stof, hoe meer op de extremen, hoe sterker het elektrisch smaaksignaal dat naar het brein wordt gestuurd. Lauw bier zorgt dus voor een meer reageren van de hersenpoort en smaakt daardoor bitterder. Lauw bier is vies, ook volgens de wetenschap...

paps: Simpel vaststellen DAT het vies IS is wat anders dan vaststellen wáárom het vies is.

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 16-05-2008 0:36:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Maar de smaakvolle bieren smaken wel beter als het goed gekoeld gedronken wordt of is het lauw even lekker..?

Verder kan ik het met je eens zijn over smaakvervlakking....

Verdoving van de hersens is belangrijker dan het optimaal bedienen van de smaakpapillen.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 17-05-2008 13:15:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Een Grolsch Kanon lust ik ook nog wel op kamertemperatuur maar de meeste bieren zijn toch lekkerder als ze zo rond de 7 graden celcius zijn.

(Is een Kanon niet al bijna een wijn..? Vandaar dat die misschien niet koud hoeft)

Mooie uitleg trouwens, ik ben wel bierliefhebber maar ik weet weinig van de theorie. Maar de praktijk geeft me ook veel genoegen.

;P
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 17-05-2008 23:01:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2016Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden