Vaginisme, mogelijk zegt de term u iets al hopen we niet dat u het van dichtbij kent. Vrouwen zullen er alleszins al kennis mee gemaakt hebben want in Nederland schijnen maar liefst 150.000 dames (!) aan deze nare psychische ziekte lijden. 5 tot 10% van de vrouwen die de dokter bezoeken omwille van seksuele problemen horen het vonnis 'vaginisme' uitgesproken worden.

Vaginisme heeft, zoals de titel en het woord zelf doet vermoeden, iets te maken met de vagina. Wanneer een object (van tampon, ballon tot penis) in de buurt van het vrouwelijke geslachtsorgaan komt, dan verkrampen de bekkenbodemspieren en wordt penetratie zowat onmogelijk. Alsof het lichaam onbewust 'nee' zegt. Gaat men toch een object in de vagina stoppen, dan is dat voor de vaginistische vrouw in kwestie een bijzonder pijnlijk (en extra traumatisch) gebeuren...

De situering van de bekkenbodemspieren
De situering van de bekkenbodemspieren
(De situering van de bekkenbodemspieren)

30% van de vrouwen met vaginisme heeft in het verleden te maken gehad met seksueel geweld. Andere dames weten niet hoe het ontstaan is, of merkten -tot hun eigen grote verbazing- dat ze na de geboorte van hun kind plots de aandoening onder de gelederen hadden. Gelukkig zijn er oplossingen en is vaginisme geen vorm van seksuele verdoemenis...

Mits goede begeleiding en training van de bekkenbodemspieren kan het slachtoffer uiteindelijk weer een normaal vaginaal leven (kutleven?) hebben. Al is redding zeker niet het einddoel van alle vaginismelijders.
Hulp kan gevonden worden bij de bekkenbodemfysiotherapeut die met oefeningen de spierspanning doet afnemen. Dat kan gaan van ademhalingsoefeningen tot het psychisch 'accepteren' van de eigen vagina. Onder vaginisten zijn er namelijk dames die hun eigen geslachtsorgaan vies of verwerpelijk vinden en daarom een mentale afkeer opbouwen tegen alles dat indringer wil spelen.

De vaginale ballonEen andere manier om langzaam te wennen aan voorwerpen in de vagina is met de vaginale ballon; rechts ziet u deze op foto. Eigenlijk is dat een gewoon spuitje met een kleine ballon. Door de ballon in niet-opgepompte toestand in te brengen en er langzaam lucht in te spuiten zal hij uitzetten. De vaginiste kan zo stapje voor stapje wennen aan deze penetratie.

Om te zien of er vaginale vooruitgang is kan een therapeut met behulp van een sonde de spierspanning meten. Als de sessies helpen dan moet er een meetbare afname zijn. Moest er niet genoeg progressie zijn gemaakt, kan er ook gekozen worden voor een elektrotherapie. Dan gaat men de spierspanning niet meten, maar wel de spieren onder spanning brengen. Een sonde in de vagina zal in dit geval kleine (niet pijnlijke) schokjes toedienen waardoor de spieren gaan ontspannen.

U leest het: een lijdensweg voor zowel de vrouw als haar eventuele partner. We hopen niet dat u het nodig heeft, maar meer informatie over vaginisme vindt u onder andere op www.vaginisme-info.nl en www.vaginisme.be. Of even googlen...

Sacroes: Vaginale spanning kan wel degelijk opgelost worden....En ook zonder hulpmiddelen...
Toen ik 6 jaar geleden bij de kokter kwam om te vragen waarom ik elke keer pijn heb bij vrijen zei hij ook dat ik maar naar een sexconsultante mpest gaam..
Heb ik niet gedaan maar wel zelf oefeninngen gedaan zo ook met bekkebpdemspieren en ja ja je eigen vagina ondekken, spiegel erbij en kijken waar door je eventueel pijn krijgt ...Het is dus echt niet onoverkombaar en heeft bij mij weten echt een onzekerheid factor
Brake the rules, forgive quickly and kiss slowly.
Op 12-04-2009 0:16:46 | Kudos: 2 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Steenslagen: Er zijn veel homeopathische remedies om vaginisme te verhelpen.
Cactus Grandiflorus, Plumbum, Argentum Nitricum, Berberis, Ferrum Phosphoricum, Lycopodium, Lyssinum, Natrum Muriaticum en Sepia zijn de meest aangewezene.

Bezoek een homeopaat in plaats van je te lenen voor allerlei halfgare therapietjes.
(bericht gewijzigd op 13-4-2009 10:25:43)
Op 13-04-2009 10:25:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden