Dat bloemen net als zweetvoeten ruiken weet iedereen. Natuurlijk is dat taalkundige onzin, immers zowel zweetvoeten als bloemen hebben geen neus dus kunnen we hoogsten stellen dat ze geur afgeven dat door neuzenbezitters geroken kan worden.

Toch is er een plantje die kennelijk in staat is te ruiken zonder neus. We hebben het over de parasitair levende duivelsnaaigaren of warkruid, een verstikkend plantje van de Cuscuta familie. Onderzoek wijst uit dat het er alle schijn van heeft dat nou juist dit plantje zijn slachtoffer uitzoekt op geur.

Warkruid
( Warkruidje heeft zijn slachtoffer geroken )

Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania (VS) zagen hoe een ontkiemend warkruidje in 80% van alle gevallen gelijk de richting van het naburige tomatenplantje groeide. De grap was dat toen de onderzoekers een blokje rubber insmeerde met 'tomatengeur' 73 % van alle ontkiemende warkeruidjes die kan op groeide.

Ook werd duidelijk dat warkruid een sterke voorkeur heeft voor tomaat. Als men het onkruidje de keuze geeft tussen tarwe en tomaat dan laten ze de tarwe links liggen. Onderzoekers konden aantonen dat bepaalde chemicalien in de geur van tarwe het warkruid op afstand hield.

Hoe het warkruidje het voor elkaar krijgt om geuren te herkennen zonder neus is nog een raadsel.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden