Ga er maar aanstaan om een boekwerk te vullen met vreemde feiten uit het dierenrijk. Toch is het Matt Walker gelukt. In zijn boek"Moths that Drink Elephants Tears and Other
Zoological Curiosities" (ISBN: 0749951281) komen tal van bijzondere wetenswaardigheden aan bod. En enkele daarvan willen wij u niet onthouden.

Zien is geloven.
Buiten dat de tarsier het kleinste primaatjes is dat we kennen zijn de oogballenvan dit diertje groter dan zijn hersenen.


( Ballen groter dan brein is bij sommige mensen ook niet ongewoon )

Inkrimpen en uitzetten.
De zeeleguaan (Amblyrhynchus cristatus) is niet alleen de enige in zoutwater levende hagedis maar ook nog eens de enige gewervelde die in lengte krimpt. De leguanen van dit soort krimpen tijdens het El Niño seizoen tot wel 15 procent in lichaamsengte door verlies van botmassa. Het jaar daarop groeien ze weer maar ditmaal groter dan voorheen om vervolgens weer 15 procent te krimpen.

Fastfood.
Enig idee welk zoogdier het snelste kan eten? Het is de De stermol of sterneusmol (Condylura cristata). Dit beestje krijgt het voor elkaar om een flinke regenworm in amper 227 milliseconden op te peuzelen. Hierbij wordt hij wel geholpen door de 22 vlezige, maar uiterst gevoelige, tentakeltjes die het dier rond de snuit heeft zitten.

Ontsnappingsartiest.
De parasiet Paragordius tricuspidatus is een worm die zijn leven begint in het water voordat het een gastheer in de vorm van een insect vindt. Als het insect vervolgens door een rover zoals een vis of een amfibie gegeten wordt dan laat de parasiet zich niet onbetuigd. Als eenmaal in de maag het verteren begint verlaat de worm zijn gastheer en graaft recht door de ingewanden van de rover een weg naar buiten. Eenmaal weer in het water zoekt de worm gewoon weer een nieuwe gastheer.

Bach is beter
Javaanse spreeuwen (Padda oryzivora) lijken een duidelijke voorkeur te hebben voor muziek van bepaalde componisten. Zo luisteren de spreeuwen langer naar Bach dan naar Schoenberg en vinden ze Vivaldi meer de moeite waard dan Elliot Carter.

Killerkat
Alleen al in het Verenigt Koninkrijk slachten huiskatten naar schatting jaarlijks 57 miljoen zoogdieren, 27 miljoen vogels en 5 miljoen reptielen en amfibieën af.

Zonder TomTom
De zwervende albatros (Diomedea exulans) weet exact, ondanks omzwervingen van duizenden kilometers over eindeloze oceanen, de locatie terug te vinden van dat ene afgelegen eilandje waar z'n nest is. Inmiddels weten we dat het dier geen gebruik maakt van het aards magnetisch veld. Wat wel is nog een raadsel.

Alziende blind?
De inktvis Sepia officinalis in een blink van een seconde de kleuren aannemen van zijn achtergrond. Het maakt hierbij niet uit of de achtergrond bestaat uit groen/blauw zeewier is of rood/geel gesteente of koraal of allebei. Op zich is dat al heel knap. Maar is nog knapper als je bedenkt dat de Sepia compleet kleurenblind is.

Sepia
( De Sepia heeft ook een ongelovelijk ruw sexleven, maar dat is een ander verhaal )

Vloed.
Vuurmieren (Solenopsis invicta) laten zich niet van de wijs brengen door overstromingen. Door domweg allemaal in te haken vormen ze een groot vlot. Als het water eenmaal weg is getrokken gaan de bovenste gewoon weer verder met datgene wat vuurmieren doen.

Blingbling
Er bestaan genetisch gemanipuleerde muizen waarbij het hart iedere keer dat het slaat groen oplicht.

Nou ja, meer van dit soort verhalen zijn dus te vinden in het boekje van Matt.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden