We beginnen met een krantenbericht:
Een 63-jarige boer uit het Zuid-Hollandse Delfgauw heeft nooit eerder zo'n bijzondere oogst gehad. In de afgelopen tijd heeft de man op zijn land in totaal meer dan elfhonderd golfballen bij elkaar gesprokkeld. Het is volslagen onduidelijk hoe de ballen daar terecht zijn gekomen.
Afgelopen dinsdag vond de man tot zijn verbijstering wéér een aantal balletjes. Hij waarschuwde de politie. Toen de boer zijn verzameling aan de agenten toonde, besloten deze om een buurtonderzoek te houden. Dit onderzoek heeft helaas geen verdere informatie over de herkomst van de golfballen opgeleverd. Aldus een persbericht van afgelopen week.


( golfballetjes zover het oog reikt )

1.100 golfballetjes. Dat geeft te denken. Een goedkoop golfballetje kost toch al gauw 80 eurocent per stuk. Dus als het goedkope ballen waren dan lag er voor minstens 880 euro aan ballen op zijn veldje. Zou er een mysterieuze golfer (of golfers) ongezien voor 880 euro aan balletjes een weiland in meppen? Zou het bericht verzonnen zijn? Of zou het golfballetjes kunnen regenen? Laten we er wat vergelijkingsmateriaal erbij halen.

Op 13 maart 1977 kregen kerkgangers bij het verlaten van de dienst te maken met een bui van hazelnoten. Buiten dat het nog lang niet het seizoen voor hazelnoten was stonden er in de omgeving van de kerk geen hazelaars. De bui vond plaats in Bristol, Engeland en is gedocumenteerd door onder andere Arthur C. Clarke in zijn boek ‘Mysterious World’. Een vermelding van het voorval kan je ook terug vinden op de studentenpagina van de ‘University of Dundee’ .

Bucks Free Press weet op 19 juli 1994 het volgende te melden:
Techneut Ken Davey dacht even in een bijbelse scène gestapt te zijn toen hij tonnen stro uit de hemel zag vallen.
De 42 jarige Ken Davey uit Holtspur Avenue, Wooburn Green (Engeland) verliet op donderdag zijn werk toen hij plotseling in de gaten kreeg dat het hele gebouw van Glory Mill Papers bedekt was met hooi. Het viel hem toen pas op dat iedereen omhoog stond te kijken hoe er objecten uit de lucht vielen. Ken Davey zei; "Ik keek omhoog en zag bossen hooi, sommige zo groot als hooibalen zelf, elegant naar beneden dwarrelen. Het was een prachtig gezicht". Volgens Davey is er minstens tien ton hooi naar beneden gevallen, het hele gebied van Glory Mill Lane was bedekt met een laag hooi.

Op de website van Farshores News staan twee uit de media overgenomen berichten over een incident waarbij er bladeren van maïskolven uit de lucht vielen in Oost-Wichita (V.S.) Volgens de berichtgeving zou het om duizenden gedroogde bladeren gaan, waarvan sommige een grote hadden tot wel 18 centimeter. De plantaardige regen zou gevallen zijn van Central Avenue, langs Woodlawn Boulevard, tot 37th Street North. Volgens Holly Kreutzer, die werkzaam is bij het National Weather Service was er op die dag geen sterke wind, integendeel het was warm met maximale windsnelheden tot 20 km/u en hij zei geen idee te hebben hoe de bladeren in de lucht waren gekomen. Een andere meteoroloog, Chad Pettera van WeatherData Inc., zei dat de hoeveelheid gevallen bladeren te veel zou zijn geweest om door een normaal vliegtuig vervoerd te kunnen worden. Ondanks dat de artikelen mensen uit de luchtvaart en defensie aan het woord laten blijven de verklaringen uit.

In december 1968 keken winkelende mensen vreemd op toen ze in Ramsgate, Kent (Engeland) munten op de grond hoorden vallen. Getuige Jean Clements zei in een interview met de krant ‘London Daily Mirror’ het volgende; “Ongeveer 40 of 50 munten kwamen verspreid over 15 minuten, groepsgewijs naar beneden. Niemand zag de munten echt vallen maar iedereen hoorde ze neerkomen op het moment dat ze de grond raakten.” Alle munten waren verbogen. Er staan bij Ramsgate geen hoge gebouwen en op het moment van het fenomeen vlogen er geen vliegtuigen over.(1)

Rara hoe kan dat?

Telkens weer als er vreemde zaken uit de lucht vallen komt men met twee standaard verklaringen. Of het gaat om lading verloren door vliegtuigen of het gaat om wervelstormen die op de ene plek iets opzuigen om het vervolgens kilometers verderop weer “los” te laten.

De grap is dat van alle denkbare oplossingen nou juist die twee het onwaarschijnlijks zijn. Mensen die denken dat vliegtuigen zomaar ladingen kunnen verliezen raad ik aan om tijdens een vlucht de deur van een vliegtuig te openen. Dat zou de groep aanhangers van de vliegtuigen-theorie flink decimeren.

De theorie van de wervelstorm kent meer aanhangers. Maar het zijn dezelfde aanhangers die de vraag waarom een wervelstorm nou juist één soort van iets opzuigt en de rest laat liggen vakkundig negeren. Hoewel, er zijn natuurlijk altijd weer slimmeriken die met rekensommetjes over het soortelijke gewicht van het materiaal komen. Dus zwaardere materialen vallen eerder en lichtere later, de bovenste luchtlage als natuurlijke zeef zeg maar. Mjah, helaas voor de genieën zijn er geen meldingen dat er op plek A bijvoorbeeld alleen maïskolven vielen, op plek B slechts de bladeren en plek C de aardekluitjes. En buiten dat zijn er ook geen meldingen van lieden die opeens hazelnoten, maïsbladen of wat dan ook missen.

Maar geloof wat u wilt. Persoonlijk geloof ik niet in grappenmakers die geheel anoniem en eenmalig golfballetjes, hazelnoten of wat dan ook uit vliegtuigen werpen of selectieve wervelstormen die ongezien ergens hele velden of rijen hazelaars leegzuigen om het vervolgens mijlen verderop weer neer te laten regenen.

Weet u nog het geval van de levende visjes in een hele eendeei? Of wat de te denken van de mysterieuze en misschien wel buitenaardse ‘rode regen’ boven India? Of wat te denken van de regen van maden in 1968 in Mexico? Langzaam maar zeker dringt het besef door dat vreemde zaken die uit de lucht vallen een serieus fenomeen zijn. Hoewel ombegrepen voorspelde het British Weather Service al dat men rekening moest houden met BFO, bizzare falling objects zoals kikker en vissen . Een andere tak van sport zijn de eveneens onbegrepen ijsballen die zomaar uit de lucht vallen. Zelfs in de bijbel lezen we verhalen over stenen, vissen en wijn die zomaar uit de lucht vallen.

Al deze zaken wijzen ons erop dat we eigenlijk geen flauw benul hebben van onze werkelijkheid. Het arrogant met drogredenen wegredeneren van anomalies brengt ons geen stap verder bij het vergroten van onze inzichten. Was het niet Sherlock Holmes die zei dat om een oplossing te vinden men het onmogelijke moest elimineren om het mogelijke over te houden?

UPDATE 15/07/07: Wormen vallen uit de lucht.

Amerikaanse zender WAFB rapporteerde onlangs een over een vreemde 'regen' van wormen. Politiemedewerkster Eleanor Beal werd plotseling onaangenaam verast toen er plotseling wormen uit de lucht vielen. De wormen vielen als in elkaar gedraaide levende 'kluwen' uit de lucht. Beal riep er een collega bij om te bewijzen dat wat ze zag echt was. Waar de wormen vandaan kwamen is een mysterie. Sommige menen dat een waterhoos die ongeveer 8 kilometer verderop plaats vond rond dat tijdstip er iets mee te maken heeft.

 

J.W.:
Critic:

"Dus zwaardere materialen vallen eerder en lichtere later"

Behoorlijk kromme-tenen effect. Terug naar de (natuurkunde) schoolbank!!


wat klopt er dan niet aan?
Op 15-07-2007 18:47:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: een bowlingbal en een knikker vallen met dezelfde snelheid naar beneden.

Een golfbal en een strohalm ook.. echter de strohalm zal er langer over doen omdat invloeden zoals bijvoorbeeld luchtweerstand die in het eerste geval geen rol van betekenis hadden nu wel een belangrijke factor worden.

de windhoos/waterhoos denkers menen dus dat als er maar van een soort iets naar beneden valt (bowlingballen) dat komt omdat de rest van het materiaal (strohalmen) in de lucht blijft hangen en elders neer komt.

Mjah...dat is tenenkrommend

Op 15-07-2007 19:10:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Hoi Oz

BFO of Bizzare falling objects is een fenomeen dat ook in de klassieke wetenschappelijk wereld erkend wordt. Dat kan ook niet anders want in tegenstelling tot UFO's blijft het bewijsmateriaal liggen.

Het probleem zit in het verklaren. Veel verder dan wervelwinden komt men niet. Het probleem van wervelwind is dat de grote vraag waarom slechts één soort van iets valt niet kan worden beantwoord.

Het komt overigens vaker voor dan men denkt al is het niet altijd even zeker wat de juiste toedracht is geweest. zie onderstaande bericht:

Geld valt uit de lucht
Uitgegeven: 6 juli 2007 14:27

AMSTERDAM - Een Duitse automobiliste moet vreemd opgekeken hebben toen er opeens eurobiljetten uit de lucht kwamen vallen. De vrouw aarzelde geen seconde, zette haar auto aan de kant en raapte een "substantieel bedrag" bij elkaar. De vrouw overhandigde het geld aan de politie. Dat meldt Reuters vrijdag.

Volgens een politiewoordvoerder had de 24-jarige automobilisten het geld in de Duitse plaats Worms naar beneden zien vallen toen ze in haar achteruitkijkspiegel keek. Ze zette haar auto stil en probeerde al het geld te verzamelen, wat haar overigens niet lukte. Nadat de vrouw het geld naar de politie had gebracht, ging de politie terug naar de plaats waar het geld was gevonden. De politie kon echter geen sporen vinden. De politie van Worms wil de exacte vindlocatie niet bekendmaken. Ook het exacte bedrag is niet bekendgemaakt, omdat de politie nog meer te weten wil komen over de afkomst van het geld.
http://www.nu.nl/news/1142763/122/Geld_valt_uit_de_lucht.html

Voor een andere site heb ik eerder wat uitgebrieder over dit soort zaken geschreven.. kijk bijvoorbeeld hier http://www.dossierx.nl/content/view/397/41/ maar eens.

het is geen kwestie van wel of niet geloven of er objecten uit de lucht vallen maar in welke VERKLARING ervan je wilt geloven.
(bericht gewijzigd op 16-7-2007 9:04:21)
Op 16-07-2007 8:59:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: hhmmm,

mischien, nee,
ehhm, phoe,
nou, tja,

ik zou het niet weten!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 07-02-2009 18:40:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden