Op 12 oktober jongstleden was het weer eens zo ver. De media rapporteerde breeduit over een vermeende gaswolk die vermoedelijk vanuit het Westelijk Havengebied neer was gestreken op een school in Zaandam. Tientallen personen werden onwel en hoewel brandweer en RIVM onderzoek deden werden er geen sporen van gassen gevonden. Buiten de school wist de "gaswolk" ook een filiaal van de ABN AMRO te treffen in Zaandam. Bij gebrek aan een betere verklaring ging men er maar vanuit dat de oorzaak ergens in de Havens van Amsterdam moest liggen. Enfin, niemand liep ernstige schade op en de verklaring klonk plausibel. Eind goed al goed zou je denken en iedereen kan weer rustig verder slapen. Of niet?

De oplettende TV kijker die de beelden van de school en de hulpverleners aan zich voorbij zag trekken was het opgevallen dat de vlaggen op de achtergrond van het schoolgebouw flink wapperde. Kennelijk stond er een lekker briesje. Toch wist een griezelige gas wolk compact genoeg te blijven om het schoolgebouw aan te doen waarna, volgens de "deskundigen"
het luchtverversingsysteem van de school de wolk naar binnen had gezogen.

Okee stel dat het scenario klopt. Hoe kan het dan zijn dat van de honderden aanwezigen slechts 37 personen ter plekke een behandeling van de hulpverleners kregen? Haalde de rest minder diep adem? of was de compacte gaswolk, eenmaal in het schoolgebouw gezogen, uit elkaar gevallen? Hoe kon het zijn dat de gaswolk wel de school en een veel verder gelegen filiaal van de ABN AMRO aan kon doen zonder de tusseliggende huizen en bedrijven te treffen? Waren er twee wolken? Natuurlijk kunnen we over dit fenomeen discussieren tot we een ons wegen en de voors en tegens tegen elkaar afstrepen.

Ik heb echter een beter voorstel. Ik heb hier op deze site verschillende vergelijkbare gevallen gedocumenteerd. Om u een klikje te besparen druk ik ze hieronder nog eens af. Ik zou iedereen aanraden het eerst eens door te lezen.

Op de 29ste maart van dit jaar werden ongeveer tien schoolkinderen onwel na het gymmen. Opmerkelijk genoeg werden er gelijktijdig ook enkele medewerkers van een nabijgelegen apotheek onwel. Zowel de kinderen als de apothekers bleken dezelfde symptomen (duizelig, misselijk en diaree) te hebben. De burgemeester sloeg gelijk groot alarm en politie, ambulance en brandweer rukte uit. Maar alle experts inclusief de Milieu dienst Rijnmond ten spijt, een oorzaak werd niet gevonden. Tja, dan sta je als burgemeester toch mooi voor paal, om de boel te sussen kwam hij met deze dooddoener: “We concentreren ons nu op de riolering, omdat in de apotheek verderop personeel ook onwel is geworden. Ze hadden dezelfde verschijnselen als de schoolkinderen”. En daarmee was de zaak voorgoed onopgelost.

De kans dat zowel apotheek als gymzaal gebruik maken van een open riool is erg klein. Kunnen kwalijke dampen door het waterslot van een toilet omhoog borrelen?
Hebben de apotheekmensen enge chemicaliën heimelijk in de afvoer gestort en daar wijselijk hun mond over gehouden? Wie zal het zeggen.

25 april 2006, Vietniane, Laos. Een persbericht kopt dat er schoolmeisjes onwel waren geworden. Op een middelbare school begon plotseling een studente oncontroleerbaar te schokken alsof ze een toeval kreeg. Bijna gelijktijdig sloegen de symptomen over op haar 21 medestudentes die getuigen waren van het voorval. Opmerkelijk genoeg kregen 14 andere meisjes de volgende dag een gelijkwaardige aanval toen ze het schoolgebouw wilden betreden.

Ook in dit geval, ambulance en onderzoek door ter zake kundig personeel. En net zoals in Vlaardingen werd er geen oorzaak gevonden. Wel ook nu weer een briljante verklaring, ditmaal van een arts die meende dat: “de 21 andere meisjes in de stress waren geschoten toen ze zagen hoe de eerste haar toeval kreeg”.

Enfin, kennelijk nemen ze in Laos de wijsheden van hun notabelen met een korreltje zout want om het zekere voor onzekere te nemen werden lokale monniken gevraagd om eventuele boze geesten in het schoolgebouw te verdrijven.

22 november 2004, 8 agenten en 17 mensen onwel op station Arnhem. Op een maandagochtend raakt een passagier onwel op het treinstation te Arnhem. Het treinverkeer stil en ontruiming van het station als gevolg. Acht agenten die de ontruiming moesten regelen raken ook onwel. Brandweer zoekt tevergeefs naar oorzaak. En dan een korte tijd later…twee conducteuren op de lijn richting Zuthpen raken onwel. Opnieuw onderzoek en opnieuw geen verklaring. Uiteindelijk werden er die dag zeventien mensen in het ziekenhuis behandeld (misselijkheid, irritatie van de slijmvliezen) en weer heen gezonden. De professionals in de vorm van ProRail, Brandweer en de Milieudienst konden geen oorzaak aanwijzen en het voorval verdween uit het collectieve geheugen.

12 november 1998, McMinnville (Tennessee ) V.S. Wederom een schoolgebouw. Een leraar voelt zich misselijk, duizelig en krijgt hoofdpijn als hij een soort ‘benzinelucht’ ruikt. Een korte tijd later voelen ook enkele studenten zich onwel worden. Om een lang verhaal kort te maken, politie, brandweer, evacuatie en uiteindelijk 80 studenten en 19 schoolmedewerkers die zich onwel voelen. Allemaal vertonen ze dezelfde symptomen. Volgens de deskundigen vertonen alle betrokkenen symptomen die men zou verwachten bij het inademen van een giftig gas. Onderzoek naar de oorzaak bleek vruchteloos er werd niets gevonden.

Opmerkelijk bij dit voorval was dat alle getroffenen uit verschillende klaslokalen kwamen die niet met elkaar in verbinding staan en niet aangesloten zijn op dezelfde luchtbehandeling. Dus terwijl in de ene klas slachtoffers vielen was er in een andere naburige klas niets aan de hand.

Nog opmerkelijker was het feit dat, nadat de school na vijf dagen van onderzoek werd heropend, er weer 71 slachtoffers vielen met dezelfde symptomen als hun voorgangers.

Enfin, voordat ook dit geval weer onopgelost in de onderste la verdween wisten ‘deskundigen’ dat het vermoedelijk allemaal ‘massa hysterie’ was geweest. “Een besmettelijke angst voor het idee dat er wel eens een giftige damp in de school zou kunnen hangen”.

21 februari 2005, Melbourne, Australië. 57 mensen raken plotseling onwel op een vliegveld. Symptomen; duizelig, misselijk en hoofdpijn. Men vreest voor een lek ergens in de leidingen. U kent het verhaal inmiddels, hulpdiensten, ontruiming, zoektocht en geen enkele aanwijsbare oorzaak. Ik ga u niet verder vervelen met details, het hele voorval staat uiteindelijk te boek als één groot raadsel terwijl sommige anderen denken aan ‘massa hysterie’.

Aldus uit mijn eerder werk. Kortom, wie gelooft er nog in een ontsnapte gaswolk uit het havengebied?
Niemand?
Mjah, dacht ik wel. 

 

Op 16-11-2007 0:45:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden