Atomen werken op een vaste frequentie. Door deze te koppelen aan een laser (die frequentiegevoelig is) kan men door de lichtpulsen de tijd opmeten zoals die zich in atoomland voordoet. Zo werkt een atoomklok
Tot een Italiaans onderzoek in 2004 dacht men dat tijd niet preciezer kon opgemeten worden dan met een atoomklok. De Italianen lieten zien dat er toch nog bepaalde afwijkingen waren. Nu, anno 2006, hebben wetenschappers ontdekt hoe atoomklokken nóg beter kunnen werken.

De nieuwe vinding onstond op de rekentafel van de Universiteit van Nevada; het team onder leiding van professor Andrei Derevianko deed geen enkel praktisch experiment. Toch werd het resultaat meteen gepubliceerd in Physical Review Letters, en twijfelt de wetenschappelijke gemeenschap er niet aan. "De resultaten zijn té helder en vanzelfsprekend om te betwisten," aldus Derevianko.

Andrei Derevianko
Andrei Derevianko
( Professor Andrei Derevianko)

De verfijning van atoomklokken zet nieuwe wetenschappelijke deuren open. Mogelijk zal de verbeterde technologie het toelaten om veranderingen in universele constantes te analyseren. Dat de universele constanten, bijvoorbeeld de lading van een elektron of de snelheid van het licht in een vacuum, toch niet zo constant zijn is een van de hedendaagse controversiele theorieen. 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden