Waar we lang in het duister tastten over de hersenen lijken de vindingen nu in een versneld tempo te gebeuren. De hoeveelheid chemische stofjes die in het brein vrijkomen bepalen hoe gedetailleerd een herinnering later zal zijn, volgens de onderzoekers van de Universiteit van California.

De neurotransmitter acetylcholine, een chemische stof waarvan de cruciale rol tijdens leer- en geheugenprocessen al vast stond, blijkt de sleutel te zijn die het detailniveau van de herinnering bepaalt. Daar kwam neurobioloog Norman Weinberger achter tijdens het bestuderen van rattenbreinen. Hoe meer acetylcholine door de hersenen wordt aangemaakt, hoe gedetailleerder de herinnering blijkt te zijn. Een nieuw kerngegeven tijdens het onderzoeken van leer- en geheugenaandoeningen...

De plaats waar acetylcholine wordt aangemaakt bij een mens
De plaats waar acetylcholine wordt aangemaakt bij een mens
( De plaats waar acetylcholine wordt aangemaakt bij een mens )

"Dit is de eerste keer dat een directe vorm van stimuleren beinvloeding van het detailniveau van de herinnering laat zien," aldus Weinberger, "het is waarschijnlijk dat hersenen diverse mechanismes hebben om herinneringen op te slaan; ons werk toont dat de hoeveelheid acetylcholine de sleutel in die processen is."

U vraagt zich wellicht af hoe men het geheugen van een rat kan testen. De onderzoekers lieten de ratten tonen van diverse frequenties horen. Tijdens één toon stimuleerden ze wisselend sterk en zwak het gebied dat de acetylcholine  laat vrijkomen; dat is de nucleus basalis. Door dat verschillende keren te doen konden ze op basis van de ademhaling van de ratten de reactie meten. De ademhaling van het beestje was de manier waarop het de herinnering liet zien.  

De resultaten van de studie toonden dat een zwakke activatie van de nucleus basalis resulteerde in ratten die tonen konden onthouden maar geen specifieke frequenties, terwijl een grotere stimulans wel zorgde voor onderscheid van frequenties. Als deze vinding zich uitontwikkeld krijgen we pilletjes waarmee een fotografisch geheugen in ieders bereik ligt. U kunt mogelijk nu al preventief anti-Alzheimertabletten slikken. De best werkende behandelingen tegen Alzheimer van tegenwoordig zijn namelijk gebaseerd op het aanmaken van acetylcholine. Eenmaal men precies weet welke dosissen werkbaar zijn ligt een supergeheugenpil voor de hand...

De volledige onderzoeksresultaten worden volgende maand gepubliceerd in de novembereditie van Neurobiology of Learning and Memory.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden