Het klinkt als een scenario voor een science fiction film met een te klein budget: nietige parasieten die ervoor zorgen dat vrouwen voornamelijk mannelijke nakomelingen baren die, op de koop toe, ook nog eens behept zijn met psychische afwijkingen. Langzaam maar zeker zal het menselijke ras uitsterven, de aarde overlatend aan de geniepige parasieten.

Liefhebbers van science fiction moet ik helaas teleurstellen. Het is geen filmscenario maar rauwe werkelijkheid, sterker nog het proces is in volle gang. Onder zwangere vrouwen is de term toxoplasmose niet helemaal onbekend. Het is een van de redenen dat zwangere vrouwen geen kattebakken verschonen, geen rauw vlees eten en vieze vaatdoekjes mijden. Goed bedoeld maar in het geval van de parasiet Toxoplasma gondii allemaal ten spijt.

Schattingen van het aantal mensen dat besmet is met Toxoplasmose loopt uiteen van 20 tot 80 procent van de wereldbevolking. In Amerika meent men dat 25 procent van de volwassenen de parasiet met zich meedraagt. 
Kortom en hoe dan ook, de Toxoplasma gondii is dicht bij u in de buurt.

Poezen zijn vies
poezen zijn vies
( Katten en chemische oorlogsvoering, er is een verband... )

Hoewel men de parasiet kan oplopen door het eten van rauw vlees krijgen de meeste mensen de parasiet binnen door besmet water en groente. Besmet waarmee? Besmet met aarde waarin een kat heeft gekakt. Zowel de wilde als de huis-, tuin-, en keukenkat blijken prima transporteurs voor de Toxoplasma gondii. Zelfs als de kattendrol al lang vergaan is blijft op die plek de Toxoplasma gondii rustig zijn kans afwachten om iemand te besmetten.

Enfin, wie eenmaal de parasiet binnen krijgt merkt daar in de regel weinig van. Het is pas bij het baren dat de effecten van de Toxoplasma gondii zichtbaar worden. Waterhoofden, oogafwijkingen en afwijkingen van het zenwustelsel zijn dan het visitekaartje van de parasiet waar de nieuwbakken wereldburger het mee moet doen. Aangeboren toxoplasmose komt bij één op de duizend zwangerschappen voor.

Tot nu toe vertel ik u misschien niets nieuws. Wel nieuw is dat onderzoek uit heeft gewezen dat vrouwen die drager zijn van de parasiet veel meer kans hebben om een jongetje te baren dan een meisje. Onderzoekers in een Tsjechische prive kraamkliniek ontdekte het fenomeen tussen 1996 tot 2004. Ze kwamen er achter dat aanstaande moeders met antistoffen tegen Toxoplasma gondii in het bloed op elke drie geboortes 2 jongens produceerden.

Terwijl men in Tsjechie nog achter het wetenschappelijk oor zit te krabben over het "meer jongens dan meisjes-effect", komen onderzoekers uit Amerika met de mededeling dat de parasiet hoogstwaarschijnlijk ook verandwoordelijk is voor psychische aandoeningen zoals schizofrenie. 

Milton M. McAllister, microbioloog verbonden aan de University of Illinois ontdekte dat schizofrenen beduidend meer antilichamen hadden tegen Toxoplasma gondii dan de controlegroepen. McAllister klopt deze bewering niet zomaar uit zijn buro, drie landen deden mee aan het onderzoek dat nog steeds in volle gang is.

Buiten Salmonella en Listeria staat in Amerika de Toxoplasma gondii op de derde plaats als het gaat om voedsel gerelateerde dodelijke slachtoffers.

En nu? McAllister roept op om vooral alle katten binnen te houden en vooral al het vlees goed te koken of te bakken. Ikzelf ben gek op science fiction dus ben zeer benieuwd naar de ontknoping van dit verhaal. Zou er een held nét op tijd komen om het gevaar te keren?

tjerky: Mijn poezen zijn anders wel lief!
Nee, dank u.
Op 27-04-2009 4:41:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
spellmonk: Bij autisten valt ook het verschil in aantal jongens /meisjes op. Zo'n 90 procent is mannelijk.
Wat so's as dös wa's kaans
Op 27-04-2009 10:11:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Gewoon buiten laten spelen die katjes. Is gezond voor ze.
Op 27-04-2009 13:07:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden