De Universiteit van Leiden laat van zich horen. Ze stelden zich de vraag in welke levensfase de mens het meest gewelddadig is. Hoewel de eerst gedachten richting puberteit gaan, blijkt dat de peuterfase voor de meeste gewelddelicten zorgen.

De Leidse onderzoekers bestudeerden hoe lichamelijke agressie zich ontwikkelt. Rond het eerste levensjaar bleken de koters al te slaan, bijten en schoppen als ze niet kregen wat het indigozieltje *kuch* behoeft. De wetenschappers vermoeden dat deze prille woede te maken heeft met de eerste emotionele uitingen. Daarna gaat het nog een tijd van kwaad tot erger. Rond de leeftijd van 3 jaar zijn de peuters gewelddadiger dan ooit tevoren...

Evil Baby
Evil Baby
( Boosaardig larf-achtig schepsel )

Gelukkig is het proces tijdelijk, laten de onderzoekers weten. Na het derde levensjaar leren kinderen zich steeds beter met woorden uitdrukken waardoor het slaan, bijten en schoppen niet meer nodig is. Of minder nodig, het blijft een jungle vol geciviliseerde apen daarbuiten...

Niet iedere peuter maakt zich schuldig aan Rambo-gedrag. Net zoals blaffende honden niet bijten zullen ook pratende kleuters minder agressief zijn dan hun introverte medeziel. Volgens de universiteit is slechts de helft van de gemeenschap van kleine mensen bevrucht met een agressief karakter.

Op de vraag waar al die agressie vandaan komt antwoordt onderzoekster Lenneke Alink lachtend: "Geen idee. Wetenschappers dachten heel lang dat het vooral aangeleerd gedrag is. Kinderen zouden het afkijken van hun ouders of van andere kinderen. Als ze door drenzen en schoppen hun zin krijgen, leren ze dat het gedrag succes heeft. De gedachte dat er ook een aangeboren component is, is vrij recent opgekomen. Er lijkt sprake te zijn van een genetische kwetsbaarheid: bepaalde combinaties van genen en omgevingsfactoren maken de kans op agressiviteit groter, maar over hoe dat precies zit is nog maar weinig bekend."

Over haar onderzoek vertelt Lenneke Alink: "Zelf doen wij onder andere onderzoek naar oudervariabelen. We weten bijvoorbeeld dat inconsequent straffen van invloed is. Stel je voor: een ouder verbiedt zijn kind in de supermarkt aan het snoep te komen. Het kind reageert daarop met schreeuwen en slaan. De situatie escaleert en de ouder geeft maar toe: het kind mag de snoepjes hebben. Zoiets vergroot op termijn de kans dat het kind in de toekomst vaker agressief wordt."

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden