Het was al enkele maanden geleden dat we nog iets interessants vonden op de grenswetenschappelijke website DossierX.nl en dat is logisch, het productieve deel van de redactie zit nu bij GW dus u was een tijd gedoemd tot ouwe meuk over UFO's. Geleid door Saskia de Vries brengt DossierX nu toch weer een pareltje over de grootte van de hersenen. Dat lezen we graag!

Zoals de reguliere GW-bezoekers al zullen weten is de grootte van de hersenen niet het belangrijkste. Einstein die had zelfs kleine hersenen, wat tegenstrijdig zou zijn aan het grootse intellect van de man. DossierX legt u in het eerste deel van hun artikel (dat is een blog, maar ietsje langer) nog eens uit waarom hersengrootte niet de enige factor is om intellect (of een scherp associatief vermogen) op te baseren. Dat doen ze onder andere op basis van de resultaten van de Alex-stichting, een organisatie die onderzoek doet naar de cognitieve en intellectuele vaardigheden van de gewone (maar uitstervende) Afrikaanse roodstaartpapegaai, ook bekend als Jako.

Jako breintje krabben?
Jako breintje krabben?
( Jako breintje krabben? )

In het nog niet verschenen deel 2 gaan de DossierX'ers meer in op de papegaaien. Wie niet kan wachten kan alvast even de site van de Alex-stichting bekijken want daar vindt u voldoende om even mee verder te kunnen, onder andere een filmpje (.mov) waar u een van de roodstaartpapegaaien in actie ziet.

In welke mate zijn papegaaien dan intellectueel begaafd, horen we u vragen? Allereerst zal het u wel bekend zijn dat ze goed kunnen na-apen. Lang werd gedacht dat dit gewoon 1 op 1 kopieren was en de papegaai geen idee had van wat hij of zij aan het vertellen was. Dat blijkt niet te kloppen. Papegaaien hebben, volgens de Alex-stichting, zelfs numeriek inzicht en kunnen een concept als het getal nul tot op bepaalde hoogte begrijpen. Niet vergeten: het begrip rondom het getal 0 is een van de meest belangrijke inzichten uit onze natuurwetenschappen. Hier kunt u een .pdf downloaden met daarin meer informatie over dit numerieke pagepaai-inzicht; hier vindt u nog een artikel erover. Ook cognitief gezien lijken de beestjes meer in hun mars te hebben dan alleen maar napraten.

Als afsluiting is er misschien nog een leuke wetenswaardigheid om te vermelden. Sinds het begin der hersenonderzoek horen we dat de mens slechts 4%, soms 5%, soms 10% van zijn hersenen gebruikt en de rest een soort Junkweefsel is, afval. Alsof de mens voor het grootste deel geen functie heeft omdat zijn brein in versneld tempo lijkt te zijn gegroeid. Deze fabel is bijzonder hardnekkig maar klopt voor geen meter. De mens gebruikt 100% van zijn hersenen. De niet-actieve (of niet-gecentraliseerde) gedeeltes mogen dan wel minder actief zijn, en mogelijk kan de mens zelfs zonder die gebieden functioneren, dat wil niet zeggen dat ze ongebruikt zijn. We weten simpelweg nog niet alles over de hersenen, hoewel het onderzoek ernaar steeds meer resultaten biedt.

De logische afgeleide van dit broodje-brein-verhaal is dat de mens de 'ongebruikte' gebieden kan inzetten voor levitatie, telepathie of dat soort supertrucs. New-age onzin die al even gefundeerd is als de 12 strengen DNA waar we allen naartoe schijnen te gaan; of misschien is het gewoon zo'n verhaal dat eindeloos na-gepapegaaid is. Waarmee we overigens niet beweren dat telepathie onmogelijk is...

Update: Deel 2 staat ook online.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden