Eigenlijk zijn er maar twee soorten lezingen, de ene soort is prima geschikt om wat verloren slaap in te halen en de andere laat je op het puntje van de stoel zitten. Dit blogje gaat over een lezing van het laatste soort.

Engelse studenten hadden, gesponsord door de Student Activities Board, afgelopen week een wel heel bijzondere sprekert. Michelle Belanger, een zelfbenoemde psyschisch vampier, deed voor de studiebollen een boekje open over het fenomeen vampieren. Wist U dat er 3 soorten vampieren waren?

Hij bestaat in 't echt...
Hij bestaat in 't echt...
( Werk aan de winkel voor Buffy... )

Belanger begon haar verhaal door te stellen dat we in onze maatschappij subculturen creëren omdat bepaalde individuen nu eenmaal behoefte hebben om zich te bevrijden van de algemeen maatschappelijk geaccepteerde normen. Er zijn veel soorten van subculturen waarbij gelijkgestemden elkaar opzoeken en uiting geven aan hun ideeen. Volgens Belanger zijn vampieren niets anders dan zo'n subcultuur binnen onze maatschappij.

Belanger onderscheidt daarbij 3 soorten van vampieren; de life-style vampieren, de psychische vampieren en de bloeddrinkende vampieren. O ja, bloeddrinkende vampieren beperken zich niet tot de fantasieën van horrorschrijvers en filmmakers. Ze bestaan echt, aldus Belanger die doelde op de groep die echt mensenbloed zeggen nodig te hebben. Volgens de gegevens van Belanger zou ongeveer 17% van de vampieren tot de bloeddrinken soort behoren.

Uit de gegevens van Belanger blijkt dat onder deze groep nogal wat medisch personeel zit, zodat ze zichzelf niet vergiftigen met "vuil" bloed en het gemakkelijk af kunnen nemen van mensen die daartoe bereid zijn.


( Adams family, uw eigen knuffel vampier )

“Ik weet dat het moeilijk te geloven is dat er dergelijke vampieren zijn, maar ik beloof u dat het echt zo is”, zei Belanger die eraan toevoegde dat deze groep zichzelf regelmatig laat testen of hun gezondheid nog in orde is. De mysterieuze ziekte PORPHYRIA oftewel "vampiersziekte"is hoewel zeldzaam vaak aangetroffen bij lieden die zeggen mensenbloed te drinken... aldus Belanger.

Van alle vampiers behoren 33 procent tot de zogenaamde psychische vampieren. Psychische vampieren hebben het vooral gemunt op uw vitale energie. Volgens Belanger hebben we bijna allemaal wel eens zo'n vampier ontmoet. Het zijn de geanimeerd pratende lieden die geregeld hun slachtoffers even aanraken. Zodra de psychische vampier weer verdwenen is voelt het slachtoffer zich mentaal 'uitgezogen'.

De rest van de vampieren bestaan uit life-stylers, lieden die uit modieus of seksueel oogpunt zich erg verbonden voelen tot vampirisme.

Volgens Belanger raken sinds de jaren 60 de vampiers steeds meer uit het verdom hoekje. Met series zoals "The Adams Family" en The Munsters" werden vampiers steeds meer maatschappelijk geaccepteert. Ook in Nederland zien we sinds de jaren 60 steeds meer het thema vampieren terug, zoals hieronder blijkt uit de songtekst van ZZ en de Maskers.

Maar zelfs in het huidige Sesamstraat is er een heuse vampier, Count von Count genaamd, die onze kinderen leert rekenen.

Count von Count
( Count von Count maakt kinderen vertrouwd met het fenomeen vampiers )

Kortom, vergeet de cliché beelden van duistere lieden in zwarte capes die bang voor knoflook en een kruisje zijn. Als we Belanger mogen geloven zou uw buurman of -vrouw net zo goed als ik een vampier kunnen zijn.

Dracula.

De tafel was gedekt voor twee
In het spookhuis aan de zee
Een vampier hield de kaarsen vast
En ik was er de eregast

O, Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Wat zal er straks op tafel staan?

We dronken eerst een knekelwijn
Naar recept van Frankenstein
Daarna soep van vleermuisbloed
Getrokken van een mensenvoet
O, Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Wat zal er straks op tafel staan?

't Hoofdgerecht van kraakbeensnippers
Klaargestoofd in keldervocht
Was licht geroosterd door de adem
Van een monsterlijk gedrocht

O, Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Wat zal er straks op tafel staan?

Het menu van mummieleer
Vermeldde nog veel heerlijks meer
Maar ik sprong gillend uit het raam
Want bij de toespijs stond mijn naam

O, Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Dracula!!! (Dracula!!!)
Wat zal er straks op tafel staan?

Tekst: ZZ en de Maskers.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden