De verkiezingen komen eraan en u mag binnenkort uw democratisch recht uitoefenen en stemmen op de partij over wie u het minst ontevreden bent. Maar welke partij is dat?

Gelukkig is er de Stemwijzer waarbij u aan de hand van enkele statements in een handomdraai de partij kan vinden die ook niet bij u past. Ach, laten we wel wezen: we zijn tegenwoordig toch allemaal min of meer “zwevende kiezers”? Wie is er, buiten zakkenvullers en opportunisten, nog echt begaan met een politieke ideologie? Het electoraat is murw geslagen door teleurstelling op teleurstelling.

Het maakt niet uit of men links, rechts, groen, rood, bruin of paars is, de recente geschiedenis heeft uitgewezen dat het uiteindelijk allemaal nietszeggend grijs blijkt te zijn. Schandaal volgde schandaal op, en blunder volgde na blunder. Een verzorgingsstaat bleek te fraudegevoelig, een maakbare samenleving een zeepbel en meer blauw op straat resulteerde slechts in …meer blauw op straat. 
Het electoraat werd belogen en bedrogen, hoeveel onderzoekscommissies zijn er al niet geweest. En het lijkt hoe groter de fout van de pluchezitters hoe groter de kans op een Brusselse promotie. De wil van het volk is een Illusie. (en misschien is dat maar beter ook).

Maar waarom werken politieke systemen niet? In de eerste plaats omdat politiek een mensvreemde bezigheid is. Mensen zijn uniek en naarmate ze beter ontwikkeld en georiënteerd raken maken ze voor zichzelf duidelijkere keuzes. Kon je vroeger als politiek kopstuk nog een doctrine in de hoofden van het electoraat stoppen moet men het tegenwoordig van nietszeggende maar spectaculair klinkende ‘proefballonnetjes’ hebben en natuurlijk een goed kapsel of een strakke bilstreek. “You can fool some of the people some of the time but you can’t fool all of the people all of the time” is een wijsheid die veel politici liever niet kennen.

De geschiedenis leert ons dat communistische, socialistische, kapitalistische, totalitaire, religieuze en democratische systemen uiteindelijk geen stand houden. Oke, de ene houdt het wat langer vol dan de andere, maar geen van alle zijn zaligmakend. Uiteindelijk worden systemen of van binnenuit of buitenaf ondergraven en raken in verval.

U bent een kiezer en u weet heel goed wat u wel of niet wilt. En ik kan u één ding verzekeren; zelfs als uw partij met 99% van alle zetels aan de macht komt gaat u niet krijgen wat u wilt. Maar ik vertel u niets nieuws, ergens diep in uw achterhoofd wist u dat al. Triest vindt u niet?

Politiek is net als economie geen exacte wetenschap. Het is te complex en er zijn te veel factoren om op een zinnige wijze richting aan een maatschappij te geven. Wat rest is modderen in de marge en het volk brood en spelen te geven in de hoop macht te vergroten.

We kunnen de politiek niet afschaffen en we kunnen het systeem niet verslaan. Wat we wel kunnen is wijzer stemmen. Misschien is comfortabel grijs dan niet eens zo een slechte oplossing.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden