Op de vraag waarom de dino's uitstierven roepen de meeste mensen dat een meteoriet op de aarde knalde. Volgens professor Bottjer en zijn onderzoeksteam is dat niet het geval. De massale sterfte waarbij 250 miljoen jaar geleden 90% van soorten verdween komt volgens de onderzoekers omdat de aarde ziek werd.

Chinese Costa
( China heeft beroerde costa's )

Het onderzoeksteam vond bewijzen dat voor het massale uitsterven het milieu al behoorlijk lam was geslagen en dat het alleen maar erger werd. Al miljoenen jaren voor het feitelijk uitsterven stond het milieu steeds vaker onder druk. Teamlid Pedro Marenco onderzocht de opwarming van de aarde en het vertragen van de golfstromen in de oceanen. De combinatie van beide zou voor het zeeleven 250 miljoen jaar geleden het steeds moeilijker gemaakt hebben om het zuurstof uit de oceanen te vervangen. Volgens de nieuwbakken theorie zouden organismes steeds meer zwavelwaterstof zijn gaan produceren. "Voor het massaal uitsterven heb je een zeer goede 'killer' nodig en zwavelwaterstof is een levensgevaarlijk goedje", aldus Bottjer.
Marenco mat grote veranderingen in zwavel isotopen die de zwavelwaterstoftheorie ondersteunen.

In onze verlichte tijden is de aarde nog steeds ziek, maar ditmaal heeft de mens er een grote hand in. Volgens een recent Frans onderzoek produceert de mensheid per jaar 2,5 tot 4 miljard ton afval. De Amerikanen, die alles beter en groter hebben, staan natuurlijk aan kop met gemiddeld 700 kilo afval per jaar per Amerikaan. In China werd naar zeer voorzichtige schatting in 2004 1 miljard ton industrieel afval geproduceerd.

Een ander artikel wees op het feit dat in China momenteel 14 miljoen hectare als sterk vervuild wordt aangemerkt. (Dat is dus een gebied zo groot als vijf keer Belgie). Vooral de Chinese kusten zijn zo goed als geruïneerd. 80 procent van het koraal voor de Chinese kusten is al verdwenen. Omgekeerd gaat het met de Chinese economie wel heel goed.

Maar vervuiling is maar één kant van de medaille. Consumeren is de andere kant. Volgens het 'Living Planet Report' van het WWF verbruikt de wereldbevolking 25 procent meer dan de aarde kan opbrengen.

De ecologische voetafdruk drukt de mate uit waarin de mens de hulpbronnen van de planeet opsoupeert, in termen van hectaren productieve grond. Voor de Belg was dat in 2003, het jaar waarop het nieuwe rapport betrekking heeft, 5,6 hectare. Dat is drie maal meer dan wat gebruikt mag worden om binnen de limieten van de biocapaciteit van de planeet te blijven, zijnde 1,8 hectare. De Verenigde Arabische Emiraten zijn met 11,9 hectare het land met de hoogste ecologische voetafdruk, gevolgd door de VS met 9,6.

Het is nu maar te hopen dat, voordat we ons zelf de das omdoen, moeder aarde de enorme vreters en schijters niet weer vergiftigt met zwavelwaterstof.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden