Een nieuwe studie laat zien dat rimpels niet het enige zijn die een leeftijd verraden of (voor vrouwen) erger maken. De gezichtshuid, kleurverdeling en -tint kunnen een verschil van 10 tot 12 jaar ten opzichte van de echte leeftijd opleveren.

Het onderzoek dat in Evolution and Human Behaviour zal verschijnen baseert de resultaten onder andere op 3D-afbeeldingen. Foto's van oudere dames werden geretoucheerd, de goedkoopste anti-rimpelmethode, zodat alleen de kleuren en kleurverdeling nog iets over de leeftijd konden verraden. Een van de vindingen was dat een gespreide kleurverdeling voor een jeugdiger look zorgt.

Maar wel een lekker kleurtje...
Maar wel een lekker kleurtje...
( Maar wel een lekker kleurtje... )

"Tot op heden negeerden gedragsdeskundigen de kleurenuitstraling van een persoon," aldus hoofdonderzoeker Karl Grammer, "onze studie maakt duidelijk dat rimpels niet de enige oorzaak zijn van de leeftijdsuitstraling."

Volgens Grammer toont zijn onderzoek wat de variabelen zijn om iemand mooi te vinden. Waar men eerst alleen een verlebberde of gerimpelde huid indiciatief vond blijkt de tint minstens even belangrijk te zijn. Een rokershuid met grote gapende porieen wordt bijvoorlijk minder aantrekkelijk bevonden.

De vorsers hebben foto's genomen van 169 donkergetinte vrouwen tussen 10 en 70. Ze gebruikten speciale software om het gezicht van ieder persoon te modelleren conform een standaard model. Iedere foto werd in 169 tinten afgedrukt, wat een aardig goed beeld geeft over wie mooi wordt bevonden en wie niet.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden