Wie kent 'em niet de beroemde 5500 kilometer langer Gele Rivier in China. De rivier dankt zijn gele kleur aan grondsedimenten die de rivier met 6000 kilo per seconde met zich mee voert richting zee.

Tenminste dat was dus tot voor kort. Ter hoogte van de stad Lanzhou kleurde de rivier afgelopen maandag opeens over een lengte van enkele kilometers rood.


( Vermoedelijk geen limonaderivier )

Hoewel China een duidelijke voorkeur voor de kleur rood heeft maakte men zich in dit geval ernstige zorgen. De Gele Rivier is een belangrijke bron voor het drinkwater waar miljoenen van afhankelijk zijn. Volgens officals zouden getuigen gezien hebben hoe een rioolpijp 'rood water' in de rivier loosde. Maar wat loosde die pijp dan precies? En waar kwam die enorme hoeveelheid smurrie dan vandaan?

Officials van het 'Yellow River Water Resource Committee' lieten desgevraagd weten dat er inderdaad sprake van vervuiling was (duh) maar dat men nog niet had kunnen vaststellen om wat voor soort vervuiling het ging. Industriële vervuiling acht men onwaarschijnlijk want er zijn op dat punt van de rivier geen grote industrieën.

John Hocevar, een specialst van Greenpeace, bekeek de foto's van de rode rivier en meent dat de oorzaak een explosie van algen is ten gevolge van voedselrijk rioolwater, maar zeker weten doet hij dat natuurlijk niet want hij voegde er snel aan toe dat zonder degelijk onderzoek het rode goedje van alles zou kunnen zijn.

Het is natuurlijk niet ongebruikelijk dat men in China rivieren vervuild. In november 2005 vervuilde men de Songhua rivier zo erg dat er onmiddellijk met waterinname gestaakt moest worden tot al het vervuilde water Rusland was ingestroomd. Toen wist men wel snel te bepalen wat de oorzaak en de aard van de vervuiling was.

In dit geval komt men er maar niet uit zo blijkt ook uit een persbericht van de Chinese Xinhua News Agency, die wist te melden dat er diverse deskundigen bezig waren om te bepalen wat het nou precies is wat die rode kleur veroorzaakte.

Één ding is zeker om zo'n groot wateroppervlakte rood te kleuren heb je ontzettend veel materiaal nodig.
Wie weet krijgen we ooit nog eens te horen wat het was.

UPDATE:

Trinity River op mysterieuze wijze oranje geworden.

Nu, in 2007, is de beurt aan de Texaanse Trinity rivier om op onverklaarbare wijze oranje/rood te kleuren.


( Trinity River, oranje  )

Net zo als bij het incident van de Gele rivier valt er over de Texaanse rivier eigenlijk niets zinnigs te vertellen. Onderzoekers zijn nog druk doende om te achterhalen waarom de rivier tot tweemaal toe binnen één week een oranje rode kleur heeft gekregen. Volgens de milieudienst in Texas is er geen gevaar voor de drinkwatervoorziening.

Enfin, het is even afwachten of er nog een follow up op het nieuwsbericht komt.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden