Het Algemeen Dagblad kwam met een opvallend bericht dat een week na de Noord-Koreaanse kernproef de condoomverkoop in Zuid-Korea was gestegen met maar liefst 28%. Ook zou in die periode het aantal boekingen in zogenaamde "rendez-vous"-hotelletjes explosief zijn gestegen. De krant liet weten dat volgens deskundigen de toegenomen sexbehoefte een vorm van troost en afleiding is als anwoord op de zorgwekkende kernproef.

Wie kent niet het verhaal van de grote stroomuitval (Black-Out) die New York trof in 1965. Het verhaal ging toen dat negen maanden na die bewuste stroomloze en vooral donkere nacht het aantal geboortes significant  gestegen zou zijn, en hiermee werd de suggestie gewekt dat men kennelijk zonder TV en verlichting zichzelf heel goed weet te vermaken. Achteraf bleek dat het verhaal uit de New York Times geen enkele grond had
en dat er helemaal geen sprake was van een significante stijging van het aantal geboortes.

Sfeerbeeld New-York blackout
Sfeerbeeld New-York blackout
(Sfeerbeeld New-York blackout )

Telkens weer duiken er na blackouts, aardbevingen, knallende vulkanen, sneeuwstormen en dergelijke rampen verhalen op dat negen maanden later een geboortegolfje het gevolg is. Maar telkens weer blijken deze beweringen achteraf niet representatief te zijn en niets anders dan verkeerd begrepen of uit verband gerukte natuurlijke fluctuaties in geboortecijfers te zijn.

Volgens J. Richard Udry zien mensen graag van dit soort verbanden die er niet zijn. Het idee dat mensen die tijdelijk even vastzitten in een schijnbaar uitzichtloze situatie zich over geven aan copulatie spreekt de fantasie kennelijk erg aan.

Maar hoe zit het dan in Zuid-Korea? Geen idee. Maar gezien de verkoop van condooms zal daar een geboortegolf uitblijven.

Bron: Udry, J. Richard.   "The Effect of the Great Blackout of 1965 on Births in New York City." Demography.   August 1970   (pp. 325-327).

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden