10 Mexicaanse dollars met zonnekalenderOp stap geweest met collega Bert en wat haalt hij plots uit de broekzak? Een munt van 10 Mexicaanse Peso waarop de Azteekse zonnekalender prijkt. Nog nooit in die vorm gezien, dus tijd om er nog even bij stil te staan...

Rechts ziet u de bewuste munt, op de andere kant staat een adelaar die een slang in de poot houdt, maar die is nu even niet belangrijk.
In het midden van de munt ziet u de zonnegod himself; hij wordt Tonatiuh genoemd, de god van de zon en de huidige wereld. Soms staat ook de Aardegod Tlaltecuhtli in het midden van de zonneschijf.
Tonatiuh was niet de eerste zonnegod. Volgens Mayafilosofie is de Aarde en kosmos aan onderhevig aan tijdperken. Tonatiuh wordt daarin als de vijfde zon, of god van het 5e tijdperk, gezien. De eerste 4 zijn inmiddels achter de rug en zijn in de munt duidelijk als rechthoeken te zien. Tijdperk 5 waarin we momenteel leven is volgens de oude Mayareligie het laatste.

De Azteekse zonnekalender
(De zonnekalender in zijn geheel )

De tijdperken van de Azteekse zonnekalenderOp de munt staat, zoals u aan bovenstaand volledig exemplaar kunt zien, alleen het centrum van de kalender. De nadruk van het betaalmiddel ligt dus op de (kosmische) tijdperken van de Zon. De originele Azteekse zonneschijf kan in het Nationaal Museum van atropologie in Mexico City worden bezichtigd.

De volgorde waarin u de tijdperken moet lezen zijn links als animatie aangegeven. Omdat de glyfen of pictogrammen niet zo duidelijk zijn ga ik voor u in vogelvlucht de era's langs. Houd in het achterhoofd dat er veel verwarring is omtrent de volgorde en de eerste twee tijdperken soms andersom staan.

Tijdperk 1: de Jaguarzon
De Azteekse jaguarIn dit tijdperk zouden monstrueuze beesten en reuzen de planeet bevolkt hebben. Het era werd geregeerd door de godheid Tezcatiploca, zowat een mayaversie van Satan. De wereld kwam aan zijn einde toen de Zon naar beneden viel en de wereld in vlammen zette. Zonder zon ook geen licht waardoor vraatzuchtige jaguars zich tegoed deden aan de reuzen die nog na de ramp nog in leven waren, aldus de mythe.

Tijdperk 2: de Windzon
Het tweede tijdperk wordt geassocieerd met de windgod Ehecatonatiuh. Op het einde van deze periode vernietigden orkanen en tornado's een groot deel van het leven. Het verhaal vertelt dat de overgebleven mensen transformeerden naar apen.


Tijdperk 3: de Regenzon
De derde zon is de regenzon. Het is dan ook logisch dat deze geregeerd wordt door de regengod Tlaloc. Dit tijdperk hield op toen het te maken kreeg met een vernietigende regen van vuur. Volgens de overlevering veranderden de overgebleven mensen in vogels.

Tijdperk 4: de Waterzon
Het vierde tijdperk wordt ook wel water-zon genoemd. Azteken zelf hadden er de term Naui-Atl voor en plakten er de god Atonatiuh op. Volgens de mythes ging dit tijdperk tenonder aan overstromingen in de stijl van een vernietigende zondvloed. Overlevenden werden vissen.

Tijdperk 5: De bewegende zon van nu
We leven nu in het tijdperk van de zon van de beweging. De godheid die over ons regeert is Nanahuatzin.
Toen het era begon -zo vertelt de legende- stond de Zon stil. De ster had het bloed van de andere goden nodig om te bewegen. Daarom menen Azteken dat het vijfde en laatste tijdperk zal eindigen als de goden niet voldoende bloed meer zullen geven. Dan zal de wereld tenonder gaan aan aardbevingen en ander gerommel.

Afspraak prikken voor het einde.
Wanneer staat de ondergang van de 5e wereld volgens de Mayakalender te gebeuren? Schrik niet: over zes jaar, op of rond 21 december 2012. Wij timmeren alvast een ark ineen en hopen dat we deze keer transformeren in dolfijnen. U?
Gerard:
Kees Droog:


The Bible is a Book that is absolutely true and trustworthy. It is the centerpiece, the keystone of this study.
Website Family Radio: Time Has An End - A Biblical History of the World 11.013 BC - AD 2011 http://www.timehasanend.org/


Da's en beetje heel moeilijk als diezelfde bijbel vol tegenstrijdigheden staat. Er staan 2 scheppingsverhalen in, welke klopt? Er wordt geweld in gerechtvaardigd, er wordt geweld in veroordeelt. God is de barmhartige, God oordeelt, wat is waarheid? De bijbel absoluut waar noemen is gelijk aan het verkrachten van diezelfde bijbel. Of dacht je dat god ons van verstand voorzien had om het niet te gebruiken?
'Don't forget rule number 6'
Op 28-02-2008 9:41:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden