U kent het verhaal wel: Het is hartje zomer. Na een periode van 4 tot 6 dagen lekker warm weer met veel zon, ontkomen we niet aan een zomerse bui. Een donkere wolkenveld vormt boven uw hoofd en een lekker zacht briesje zorgt voor een plezante afkoeling. Het begint te druppelen, steeds harder en harder totdat u opeens !KNAL! !KNAL! !KNAL! hoort, alsof iemand met flinke keien aan het gooien is. U kijkt gehaast in het rond en ziet overal hagelstenen ter grootte van een oversized tennisbal neervallen. Daarna gaat opeens het licht uit: Zo'n hagelsteen raakte u net op een verkeerde plek op het hoofd met als resultaat dat u 5 minuten buiten westen ligt.

Dit soort ervaringen komen soms tot regelmatig voor (..5 minuten buiten westen komt wat minder vaak voor..). Echter onderstaand fenomeen komt zeer zelden voor en daarom vonden wij het ook interessant genoeg om er een blog aan te wijden. Wát nu als je niet getroffen wordt door zo'n hagelsteen maar een METEORIET?

Een meteoriet is een resterend stukje asteroide of komeet dat zich een weg weet te banen door de atmosfeer van moeder Aarde en vervolgens een plekje vind om te 'landen'. Vergis u niet met een 'meteoor', want een meteoor is het stukje asteroide of komeet dat nog niet is 'geland' op moeder Aarde en alleen in de lucht te zien is. Er bestaan 2 verschillende soorten meteorieten: de ijzeren en stenen meteorieten. De stenen meteorieten worden verder onderverdeeld in: de meest voorkomende (86% van de gevallen 'stenen') chondrieten, achondrieten en koolstofhoudende chondrieten.

Op vrijdag 27 oktober 2006 heeft de inslag van een (vermoedelijke) meteoriet een brand veroorzaakt in een tuinhuisje in Troisdorf, nabij Bonn, in Duitsland. Een 77-jarige man raakte daarbij gewond, die daar overnachtte. De man liep flinke brandwonden op. Het stukje meteoriet werd echter niet gevonden.

De man heeft op een ongelukkige wijze een zeer zeldzaam spektakel meegemaakt. Hoewel er gelukkig nog nooit iemand is doodgebombardeerd (lees: "...nergens gedocumenteerd staat") door een meteoriet, hebben wetenschappers in de Verenigde Staten toch kunnen berekenen hoevaak er iemand (in de VS) gemiddeld geraakt wordt door één. Een Amerikaan wordt (gelukkig?) maar één keer in de 9300 jaar geraakt door een 'Vallende Ster'.

Een citaat uit Jozua 10:11 vertelt ons het verhaal over het gevecht tussen de Israëlieten en de Amorieten: "Toen hun vijanden de pas van Bet-Choron afvluchtten, wierp de HEER vanuit de hemel grote hagelstenen op hen, tot aan Azeka toe. Er stierven meer soldaten door die hagelstenen dan door de zwaarden van de Israëlieten."

Er zijn, uit het verleden, verschillende verhalen bekend van bijvoorbeeld een monnik uit Cremona die, in het jaar 1511, werd gedood door een meteoriet. Ook in 1650 moest een monnik, uit Milaan, er aan geloven. Twee Zweedse zeilers werden vermoedelijk ook gedood door een meteoriet. Helaas kan men bij deze gevallen op geen enkele wijze aantonen dat het ook daadwerkelijk is gebeurd.

(een wel hele grote meteoriet)

Toch zijn er een aantal goed gedocumenteerde gevallen bekend van bijvoorbeeld 3 kinderen uit Bronau in 1847 een 'close call' meemaakte. Hun nachtrust werd verstoord door een 17 kilogram zware (!) meteoriet, die in hun slaapkamer 'viel' waardoor de hele kamer werd vernield. Op 30 november 1954 raakte een vrouw uit Sylacauga, Alabama gewond dankzij een bijna 4 kilogram wegende meteoriet. Deze kwam dwars door het dak van haar woning heen.

Ook zijn er gevallen bekend waar dieren door de hemelse keien werden belaagd. In 1911 werd een hond gedood door de SNC meteoriet. In 1840 werd een veulen gedood door een van de stenen uit de meteorietenregen in New Concord, Ohio.

Toch, één van de meest bizarre gevallen moet wel die van Wanda en Robert Donahue uit Wethersfield, Connecticut zijn. Tien jaar nadat de eerste meteoriet bij hun in 1982 het huis binnen viel, viel er een nóg een meteoriet een ander huis binnen, op nog geen 1,5 kilometer afstand!
Over toeval gesproken.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden