Geheel toevallig, maar wat heet toeval, botste ik op het wapenschild van Monaco. U kent de plaats wel: jacht in de omgeving, zwembad in de tuin en een belastingsparadijs waar we maar al te graag zouden verblijven, al was het maar omwille van het ontbreken van inkomstenbelasting en de hoge kans om een GW-investeerder tegen het lijf te lopen.

Op het wapenschild zien we twee monniken met elk een zwaard in de hand. Niet iets dat je direct van een monnik zou verwachten, en al zeker niet met de slagzin 'Deo Juvante' eronder, wat zoveel betekent als 'met Gods hulp':

Het huidig wapenschild van Monaco
Het huidig wapenschild van Monaco
( Het huidig wapenschild van Monaco met de twee broeders )

Het wapenschild is niet altijd hetzelfde geweest. Wat u hierboven aantreft is pas sinds 1858 in gebruik. In de periode daarvoor heft slechts 1 monnik zijn zwaard en ontbreekt de ketting die beide heren met elkaar verbindt:

Wapenschild van Monaco tot 1858
( Wapenschild van Monaco rond 1858 )

De ketting die sinds het begin van de 20e eeuw werd toegevoegd heeft zoals alles op het schild een betekenis. Hij symboliseert de orde van St. Charles, refererend naar Charles Grimaldi, een van de latere grondleggers van Monaco en trotse naamgever van een bloemensoort. De rode ruiten in het witte vlak verwijzen op hun beurt dan weer naar de onofficiele vlag van Monaco zoals die hoofdzakelijk in de 17e eeuw werd gebruikt.

Het begon allemaal bij François Grimaldi. Hoe hij Monaco tot zijn bezit mocht rekenen is minder bekend, al lichten de twee vechtgrage monniken een tip van de sluier op. Om maar te zwijgen van de naam Monaco, die simpelweg 'monniken' betekent in het Italiaans. In de stad valt ook nog een standbeeld van Francois Grimaldi te bezichtigen:

Francois Grimaldi in Monaco
( Een standbeeld van 'monnik' François Grimaldi met pij en zwaard )

De rots van Monaco slaat op een kasteel of burcht die ooit een centrum van de plaatselijke macht was. Vroeger noemde men het Monoecus, tegenwoordig Monaco-ville. Wie de rots in handen had bezat de streek. Grimaldi, slinks als hij was, verkleedde zich in 1297 als monnik en belde aan de kasteelpoort. Toen heette het nog kloppen...
Nietsvermoedend deed men open en dat was het moment waarop Grimaldi en zijn als monniken verklede achterban toesloegen. De wapens werden tevoorschijn gehaald en het was tijd voor een ouderwets potje genocide. Met succes, merken we nu nog steeds. Monaco is nog geen 2 vierkante kilometer groot/klein en het heeft een zelfstandigheid waar het Nederlandse Friesland U tegen mag zeggen. Al houdt grote broer Frankrijk altijd wel een oogje in het zeil.

Monaco: klein maar fijn
( Monaco via Google Earth: klein maar fijn )

 

 Tegenwoordig is de rots van Monaco nog steeds een elitaire aangelegenheid, al wonen er ongeveer 1151 mensen. De koninklijke/prinselijke familie is er ook geresideerd, waarvan u vast weet dat Albert II sinds 2005 de prinselijke aanvoerder is. Naast hun verblijven kunt u er terecht voor het Oceanografisch museum en de prachtige St. Nicholaas-kathedraal waar veel van de Grimaldi's hun laatste rustplaats kennen.

Dat een familie zoveel voorrecht krijgt is uitzonderlijk. Ook het verdrag van Versaille behandelde Monaco alsof het een deel van Frankrijk betrof en voorzag in allerlei hulp. Het toont op zijn minst aan dat bloedlijnen héél belangrijk zijn. Het was lang zo dat, als er geen mannelijke Monegaskische opvolger werd geboren, de grond terug eigendom van Frankrijk werd. Sinds 2002 is dat veranderd en kan zelfs een meisje, of geen nazaat, de pseudo-onafhankelijkheid garanderen.

Tot op heden valt Monaco onder bepaalde Franse bevoegdheden, ondanks de zelfstandigheidsstempel. Simpelweg omdat Monaco niet in alles zelfstandig kan zijn; het is er te klein en afhankelijk voor. De meeste inkomsten komen van het toerisme en in grote mate vanuit het gokcircuit. Hoewel er enkele veredelde security- en politiemensen zijn heeft het mini-land bijvoorbeeld geen leger en bij grote problemen moet het dus op Frankrijk kunnen rekenen. 

U leest het: moest het kunnen, dan waren de GW-hoofdkwartieren er allang gesitueerd. Vooralsnog doen we het echter even met een hutje op de heide...

Arthur: Prachtig verhaal. Ooit las ik echter dat die fameuze Grimaldi zijn naam veritaliaanste, in werkelijkheid behoorde hij tot een "boeven" bende uit West-Vlaanderen. Wie weet daar meer over?
Op 26-01-2009 16:13:22 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden