Raspoetin zegt hoiMenigeen kent de naam Raspoetin maar weet de ins en outs van zijn leven niet, terwijl het een apart en (hoe luguber ook) vermakelijk verhaal is. Gaat u lekker zitten bij het haardvuur, buiten is het guur en kil, we vertellen u wat bijna een donker sprookje lijkt...

Boney M bezong het leven van het Russische duister heerschap in hun song Rasputin. Ze noemen hem daarin Russia's greatest lovemachine, waarmee ze onder andere verwijzen naar de grote penis die de man gehad schijnt te hebben. De ene bron spreekt van 40 cm, hoewel de meeste rond de 30 cm al voldoende vinden. Wie zin heeft kan het zelf nameten, zijn geslachtorgel is in een potje bewaard in het eroticamuseum van St. Petersburg:

De penis van Raspoetin?
De penis van Raspoetin?
( De penis van Raspoetin? Of van Dumbo? )

Museum met hoax?
Vooraleer we een vreemd verhaal als feit brengen bezoeken we altijd even het Museum Of Hoaxes. Daarin vinden we dat er twijfel bestaat omtrent de echtheid van de penis. Die onduidelijkheid is hoofdzakelijk gebaseerd op de lengte van het orgel. Volgens de legende had Raspoetin er eentje van 13 inch, dat is 33,02 centimeter. In het museum treft men echter een exemplaar van 'slechts' 28,5 cm. Blijft indrukwekkend, vooral voor de hofdames waar Raspoetin graag mee zondigde. Er zijn meerdere verhalen die duidelijk maken dat zijn lid ook de zwakke plaats was. Dames (en heren) die ruzie met Raspoetin kregen grepen hem meermaals naar de penis en ballen.

De penis van Raspoetin?
( Vooral dames lijken geinteresseerd in de penis van Raspoetin )

Hoezo een penispotje?
Rusland mag op sommige punten een vreemd land zijn, mondje roeren en je krijgt live op tv een spuit in de arm, het is er niet de gewoonte om penissen af te snijden om vervolgens in formaldehyde te bewaren. Toch vertelt de geschiedenis dat dit Raspoetin overkomen is. Hoe zit dat?

RaspoetinToen Raspoetin in 1916 op diverse manieren werd vermoord was er één claim dat hij ook gecastreerd zou zijn, naast vergiftigd, beschoten, neergestoken en verdronken. Na de moord vond een dienstmeid het gerief, waarna het in Parijs bij een Russische sekte een eigen leven ging leiden. De godsbevangen dames zagen in Raspoetins penis een ideaal object om te aanbidden en wanneer niet gebruikt kreeg hij een plaats in een houten kistje. Aan de liefhebbers werden zelfs stukjes penis uitgedeeld. Het hoeven niet altijd hosties te zijn...

Dat was allemaal totdat de enige overlevende nazaat, de dochter van Raspoetin, het gebruiksvoorwerp opeiste. Marie Raspoetin hield het tot aan haar dood in 1977. Ze werkte ook aan een manuscript om haar vader in ere te herstellen, maar dat heeft nooit de eindfase bereikt. Na haar dood kwam de penis op veilingen terecht en uiteindelijk in het erotisch museum van St. Petersburg.

Van 30 naar 0
Vooraleer een geslachtdeel wordt afgesneden mag iemand behoorlijk wat op de kerfstok hebben. We schetsen in vogelvlucht het tumultueuze leven van onze duistere vriend.

Hij werd op 1869 in Siberie geboren als Gregori Jefimovitsj Novitsj. Pas later zou hij de naam krijgen die we nog in geschiedenisboeken aantreffen. Over zijn geboortejaar bestaat onduidelijkheid, soms wordt 1871 genoemd.
Raspoetin betekent volgens de éne 'de losbandige,' andere bronnen houden het bij een plaats waar twee rivieren samenkomen. Maar, dat hij losbandig was is zeker. Typerend daarvoor is zijn bijnaam de gekke monnik.

Als pelgrim trok hij door Rusland totdat hij in 1905 aan het hof van de laatste Tsaar Nicholas II en zijn vrouw Alexandra verscheen. Hij was er terecht gekomen omdat hij -naar eigen zeggen- werd aangeraakt door de hemelse moeder die hem vroeg om de bloedingen van de troonopvolger te stoppen. Deze jonge prins, of tsarevitsj, leed aan hemofilie en had, omdat zijn bloed niet stolde, inwendige bloedingen waar u en ik gewoon blauwe plekken zouden hebben. Geen nood, Raspoetin bad het kind weer gezond. Met vele fans tot gevolg, voornamelijk vrouwen:

Raspoetin en fanbase
( Raspoetin en fanbase )

Deze wonderbaarlijke genezing was zijn opstapje aan het hof. Hoe hij de heling voor elkaar kreeg is onduidelijk, maar er zijn vermoedens. Asperine begon toen op te rukken en de gevestigde medici gaven dit als wondermiddel aan de jonge tsarenprins. Wat men toen nog niet wist is dat asperine bloedverdunnend werkt en dit zowat het laatst is dat een hemofiliepatiënt kan gebruiken. Meer dan de medici op een afstand houden was dus niet nodig.
Er wordt ook vermoed dat Raspoetin de prins bezocht eenmaal de ergste problemen voorbij waren en de kans op (tijdelijk) herstel dus groot was. Een andere theorie is dat hij met een vorm van hypnose de jonge knul rustig kon houden en dit bevorderend werkte voor diens gezondheid.

Hoe het ook ging: tsarina Alexandra geloofde dat hij een gezant van God was. Hoogstwaarschijnlijk was Raspoetin zelf ook die mening toegedaan. Dit geloof zorgde ervoor dat hij op den duur advies gaf op politiek, militair en zo ongeveer alle andere gebieden. Hij was dé man en wie het niet eens was met zijn goddelijke beslissingen kon van de ene dag op de andere een nieuwe job zoeken. Dit patroon zou later de motivatie van zijn moord worden. Niet voor niets dat hij in 1915 als Russische regent die Alexandra en Nicholas in zijn zak heeft wordt afgebeeld:

Raspoetin in een cartoon uit 1915
( Duistere Raspoetin, niet zo machtig als men dacht )

We nemen nog even een stapje terug. Eenmaal de Wereldoorlog I begon waren de rapen gaar. Rusland kreeg behoorlijke klappen van 'den Duits', waarna Raspoetin tsaar Nicholas II adviseert om zelf als leidinggevende naar het front te trekken. Tot grote tevredenheid van Raspoetin die nu eindelijk alleen was met Alexandra volgt de tsaar het advies. Omwille van deze strategische zet vermoedt men dat het duister heerschap een relatie met Alexandra had. Er gingen ook geruchten dat Raspoetin zich met regelmaat vergreep aan de dochters van de tsaar. Net zoals hij ongeveer met alle vrouwelijk vlees de liefde bedreef.

Of dat allemaal écht zo was weet niemand. Feit is dat zuiplap Raspoetin donkerder werd voorgesteld dan hij was. Zijn invloed aan het hof beviel de bevolking niet en de wildste verhalen werden geboren. Samenzweringen en conspiracies zijn van alle tijden, zo ook toen. In werkelijkheid vermoedt men dat hij eerder een jaknikker was die bevestigde wat de tsaar en zijn vrouw al eerder besloten hadden. Hij nam pas beslissingen als zijn positie in het gedrang kwam of men hem wees op zijn mogelijke invloed. Sowieso stond hij erom bekend excessief te zuipen en de dag in beschonken toestand door te brengen. Veel goed advies krijg je op die manier niet. Het wauwelende dat hij nog kon prevelen klonk daardoor algauw extra donker. Niet iets dat je van het mastermind uit de geschiedenis zou verwachten...

In 1914 kreeg hij voor het eerst een mes tussen de goddelijke ribben. De dader was een aanhangster van een concurrerende monnik. Na 46 dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen geeft Raspoetin zich helemaal over aan drank en seks. Rock and Roll bestond toen nog niet, anders was onze vriend vermoedelijk een soort Elvis Presley en kolonel Parker in 1 persoon geweest.

Raspoetin in het ziekenhuis
( Raspoetin even op non-actief in het ziekenhuis van Tyumen )

Goddelijk neukend en bezopen?
Hoe is het mogelijk dat iemand zich goddelijk noemt en ondertussen toch lekker zijn gang kan gaan met alle vrouwen die hem goedgezind zijn? Heel eenvoudig: hij predikte dat met hem naar bed gaan hetzelfde was als bevrijding van de zonden. Daar kon Jezus Christus nog een lesje van leren. Raspoetin was van mening dat men zonde helemaal moest ervaren om het te kunnen overstijgen. Dat gold zowel voor drank als seks, hij ging er helemaal voor. Ondertussen probeerde Alexandra haar kop in het zand te steken opdat zij de vele monsterlijke geruchten over haar goeroe niet zou hoeven te geloven. Een universeel probleem: als een goeroe beweert dat bomen blauw zijn en iemand corrigeert hem daarin, dan zijn de volgelingen boos op de groep die gelooft in bruine bomen met groene bladeren. Een bord voor het hoofd, inderdaad.

Raspoetin de volhouder
Een zijstapje is op dit punt wel leuk. Welke man vraagt zich namelijk niet af hoe Raspoetin al die dames tevreden kon houden. Zijn penis mag dan wel groot zijn geweest, dat zegt niets over de stamina, het uithoudingsvermogen. Op internet vonden we een recept waar u mogelijk ook iets aan heeft. Het geheim van Raspoetin schijnt niets meer te zijn dan kabeljauwsoep. De ingredienten zijn:
- 2 kleine kabeljauwen
- 1 kopje melk
- 1 kopje slagroom
- zout
- peper
Na de vis schoon te hebben gemaakt en de kop te hebben verwijderd moet hij in fillets worden gesneden. Ook de graten moeten eruit. Daarna snijdt u de fillets in tweeen en legt u ze in de pan. Op dit moment moet de melk en slagroom toegevoegd worden. Na op temperatuur te zijn moet het geheel in een soepkom worden opgediend. Snel opeten want na de soep is er werk aan de winkel...

Dood, doder, doodst
Feliks JoesoepovDe klassieke theorie vertelt dat Raspoetin werd vermoord door prins Feliks Joesoepov (links) omdat zijn macht te groot werd. Feliks papt ermee aan en zet een val op, samen met enkele hoogstaanden. Een van die lieden was arts, hij zorgde voor de grote hoeveelheid cyaankali die bedoeld was om Raspoetin te vergiftigen. Hun meesterplan was om de cyaankali in gebak en wijn te stoppen. Iemand zomaar een glaasje vergif aanbieden werkt niet. Door het bakproces veranderde het gif in blauwzuurgas; dat is nog steeds giftig maar minder schadelijk dan het oorspronkelijke goedje omdat het zich snel in de lucht vermengt.

Hoewel Raspoetin initieel weigerde nam hij uiteindelijk toch enkele happen van het gebak en slokken van de wijn. Hij begon zich onwel te voelen, maar dat was niet voldoende. Om te beraden trok Feliks zich terug om later met een pistool in de hand weer naar het vertrek te komen. Hij schoot Raspoetin in de rug en liet hem voor dood achter.

Raspoetin was echter niet dood en verliet strompelend het paleis na eerst geprobeerd te hebben om Feliks te wurgen. Toen hij via de achterdeur ontsnapte werd hij beschoten door Feliks, een armzalig schutter. Buiten, zo vertellen andere verhalen, werd hij door de boze bevolking nog neergestoken en met knuppels bewerkt. Niets was voldoende want om zeker te zijn dat hij dood was gooiden zijn belagers hem in een ijskoude rivier om pas 2 dagen later opgevist te worden. Pas toen dochter Marie alarm sloeg greep de politie in. De autopsie die volgde spreekt van een verdrinkingsdood; geen woord over kogels, dus eigenlijk typisch Russisch...

Whodunit?
Volgens een documentaire van de BBC zit de vork echter anders in de steel. Wat voorheen als waarheid werd bestempeld zou een vervormde versie zijn geweest, met als grootste doel Feliks een heldenstatus te bezorgen. De feitelijke dader is niemand minder dan Oswald Reyner, een geheim agent van de Britse Secret Intelligence Service die op dat moment in St. Petersburg was gestationeerd.

Oswald werkte samen met een ander geheim agent: John Scale. Zijn chauffeur liet een dagboek na waardoor we nu weten dat de geheime heren in de periode voor de moord regelmatig hebben afgesproken. In oorlogstijden was Engeland bang dat Rusland zich op advies van Raspoetin zou terugtrekken uit de oorlog. Dat zou namelijk betekenen dat de in Rusland gestationeerde Duitsers verplaatst zouden worden zodat ze meer Engelsen konden afmaken. Zoiets zou mogelijk een verlies voor Engeland betekenen en dat was geen optie. Raspoetin zat in de weg.

Een moderne blik op de autopsie laat ook zien dat er verschillende types kogels werden gebruikt. Feliks Joesoepov kon niet schieten en daar waren duidelijke sporen van. Wat minder helder was, was het gat in Raspoetins voorhoofd. Om te beginnen was die kogel afkomstig van een Engelse Webley-revolver en de centrale plaats liet een professional vermoeden. Feliks was een slecht schutter, het plaatje dat hij de dader zou zijn klopt niet. Dat Oswald Rayner toevallig zo'n wapen had maakt de cirkel vermoedelijk rond.

Om de cirkel nóg ronder te maken hebben we voor u Boney M:

Ivory^: Khad het stukje nog niet gelezen, vermakelijk inderdaad.

En het nummer, tjah... zelfs ik zing het mee
Op 10-07-2007 15:48:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden