Een heronderzoek op oude menselijke beenderen uit Roemenië geeft bewijs dat Homo Sapiens (u en ik) en Neanderthalers onderling hebben gepaard.

De wetenschappers van de Washington University dateerden en analyseerden de structuur van menselijke botten uit de Roemeense Pe¨tera Muierii, wat grot van de oude vrouw betekent. De fossielen, die 30.000 jaar oud zijn, heeft men reeds in 1952 gevonden; ze behoren tot de weinige beschikbare resten die iets over onze Europese voorvaderen vertellen. De volledige resultaten van de studie zijn inmiddels al gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

De neanderthaler
De neanderthaler
( opa in zijn apejaren... )

Het team kwam erachter dat de basisstructuur van de oude skeletten gelijk is aan die van de moderne mens. Ze vonden ook duidelijk kenmerken van de Neanderthaler, wat duidt op een gemeenschappelijk verleden. Door een van de schouderbladen te onderzoeken constateerden ze dat de anatomie nog niet aangepast was, en niet geschikt was om bijvoorbeeld speren te werpen. Ze lijken dus geen eigenschappen van een jager-ras te vertonen.  

We zeggen niets...De onderzoekers vatten samen dat de Neanderthaler en de Homo Sapiens wel degelijk contact hadden met elkaar, en zelfs met elkaar copuleerden. De oude theorie die beweert dat de Neanderthaler in een evolutionaire vingerknip gewoon vervangen werd door de mens kan volgens het team weggegooid worden.

Als u de volgende keer iemand ziet met diepliggende ogen, een groffe schedel en u denkt spontaan aan een Neanderthaler... dan is dat zo gek nog niet...

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden