"Onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad", we hebben het natuurlijk over 'De Mensch' althans volgens ds. Kuyper aan het einde van de vorige eeuw. En wie de wereld en haar recente historie beziet kan het alleen maar eens zijn met de goede man. We hebben een nogal bloeddorstige en destructieve aard. Volgens de Duitse veldmaarschalk Helmut von Moltke kunnen we er niet eens wat aan doen, "Oorlog is een deel van Gods orde" sprak hij in 1914 terwijl hij miljoenen de loopgraven in stuurde. Buiten virussen heeft geen enkele levensvorm zo een verwoesten effect op zijn omgeving als de mens.

 

( geneigd tot alle kwaad )

Wie denkt dat een anti humane houding alleen is voorbehouden aan besnorde agressors komt snel bedrogen uit.
In een brief fantaseerde de Engels schrijver D.H. Lawrence 1908 al  over het opruimen van overbodige mensen "als ik de kans kreeg zou ik een gaskamer bouwen zo groot als Crystal Palace, waar een militaire band zou zachtjes zou spelen en een bioscoopprojector helder zou draaien, dan zou ik uitgaan in de achterbuurten en de hoofdstraten en hen binnenleiden, al de zieken, de kreupelen de verminkten; ik zou hen naar binnenleiden en ze zouden vermoeid en dankbaar glimlachen". Kennelijk was Hitlers 'Endlösung' toch niet zo origineel als we dachten.

Een andere verlichte geest betitelde kindersterfte en werkloosheid als een nuttig verschijnsel ‘kanalen waarlangs het overtollige afvloeit’. De uitspraak was afkomstig van de voorzitter van Nederlandse maatschappij van Nijverheid.

Waarom is de mens onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad?

In de 4000 jaar oude Enuma Elisj (Het Babylonische scheppingsverhaal) staat duidelijk waarom de mens zo'n bloeddorstig en vernietigend wezen is. We lezen hoe de goden op aarde aan het werk waren. Een van die goden was een agressieve opruier die altijd en overal de strijd mee aanbond. Toen hij de overige goden had opgefokt om het werk neer te leggen en in staking te gaan begon de ellende.

Directeur god Enki had een geweldige oplossing en sprak, wat wij nodig hebben loopt hier al rond en behoeft alleen ons merk te krijgen. Hierbij doelde hij op de aapmensen die velen onder ons als voorouders zien. Enki had alleen het "bloed" nodig van een god om er goede werkers van te maken. Een operatie die het leven van de god donor zou kosten. En Enki wees, in al zijn wijsheid, de opruiende god aan als donor en sloeg zo twee vliegen in één klap. En wij zitten nu met de gebakken peren.

Of het echt zo gegaan is weet ik niet maar we kunnen wel veilig concluderen dat het agressieve karakter van de mens al meer dan 4000 jaar geleden een hot topic was. Sommige mensen menen dat het tegenwoordig anders is. Met al onze inzichten en kennis bereiken we een steeds hoger niveau van beschaving.

Maar beschaving is in hoge mate gerelateerd aan een goed gevulde koelkast, een tv, een werkend stopcontact en een auto voor de deur. Zolang aan die randvoorwaarden wordt voldaan prediken de meeste onder ons naastenliefde maar vrezen tegelijkertijd voor de Chinezen en Afrikanen die ook een koelkast en auto willen.

Wat als de randvoorwaarde voor beschaving wegvalt? Wat doet u als de koelkast leeg is en de koek op?
Laat u dan uw opstandige godenbloed spreken?

 

bronnen:
G. Mak
Eeuw van mijn vader
ISBN 90 450 042 75

Selma Schepel
Enuma Elisj, Het Babylonische scheppingsverhaal.
ISBN: 90 202 1962 6

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden