Wie een scheutje melk in een warme kop koffie giet ziet prachtige patronen ontstaan. Als je heel goed zou kijken dan kom je tot de ontdekking dat de geheel willekeurige patronen zichzelf in zichzelf herhalen. In de wiskunde kent men deze patronen onder de naam fractalen. Een fractaal (Eng. fractal) is een meetkundige figuur waarin eenzelfde motief zich op steeds kleinere schaal herhaalt, of ook wel een fractaal is een (soms ingewikkelde) figuur, waarin men een zekere mate van zelfgelijkvormigheid kan aantreffen. Maar hoe zit dat in de praktijk? Zijn er patronen in ons leven die zichzelf herhalen? Als we wat mediaberichten onder de loep nemen lijkt het van wel.

n de afgelopen maand verschenen er plotseling in de media berichten over baby's met mysterieuze botbreuken. Opvallend was dat het fenomeen zich bijna tegelijkertijd voordeed in drie verschillende ziekenhuizen, het AMC ziekenhuis, VU ziekenhuis en het Tilburgse Elisabethziekenhuis.

Series van ongebruikelijke maar gelijkwaardige incidenten komen wel vaker voor neem bijvoorbeeld de winter van 2005. Toen ging er bijna geen dag voorbij over er was wel ergens een dak bezweken (of dreigde te bezwijken) onder een relatief matige sneeuwlast. Een greep quotes uit de verschillende nieuwsberichten:

"Het dak van de botsautobaan in het Apeldoornse pretpark Koningin Julianatoren is ingezakt door de dikke sneeuwlaag".

"In Enschede is een school vandaag dicht gebleven omdat het dak onder de sneeuw dreigt te bezwijken. In Enschede is een school vandaag dicht gebleven omdat het dak onder de sneeuw dreigt te bezwijken".

"Een dak van een supermarkt in het oosten van Tsjechië is onder de last van een pak sneeuw dinsdag bezweken".


(Haaksbergen; een door sneeuw ingestort dak wordt opgeruimd)

"De brandweer werd vanmiddag gealarmeerd nadat het dak van het entreegebouw van de ArenA door vallende sneeuw was ingestort".

"Het ministerie van VROM stelt eisen aan de constructie van een plat dak en hoeveel sneeuw deze ten minste moet kunnen dragen. Maar de laatste dagen zijn enkele daken ingestort en vele platte daken beschadigd, terwijl het pak sneeuw dat erop lag kleiner was dan de norm".

"Vermoedelijk onder de last van een dik pak
sneeuw is zaterdag het dak van een evenementenhal in het
Zuid-Poolse stad Katowice ingestort" .

"15 personen onder wie 7 kinderen jonger dan twaalf jaar, sterven onder het ingestorte dak van een ijspiste in Bad Reichenhall in Beieren. Het dak kon het gewicht van de sneeuw niet dragen".

Ja 2005 was een bijzonder jaar voor wat betreft daken die door sneeuw waren bezweken. Op zich best wel vreemd want 2005 was nou niet bepaald het jaar van de grote sneeuwval. In vorige jaren lagen er wel dikkere pakken sneeuw maar toen bezweek er geen één dak. (dus bespaar me de opmerkingen over slechte bouwmaterialen en platte daken)

In de jaren voor 2005 kwamen instorten daken door sneeuw maar sporadisch voor en dan nog voornamelijk alleen in Rusland. (zie hier voor een overzicht van dakinstortingen met dodelijke slachtoffers tot 1985).

Life is a dream within a dream.

Maar ook in het persoonlijk leven van mensen komen patronen voor. Als voorbeeld nemen we het winnen van de hoofdprijs een willekeurige gebeurtenis waar we als mens geen invloed op hebben. Één keer de hoofdprijs winnen is leuk, maar wat als het patroon zich herhaalt? leest u even mee?

Een Amerikaanse heeft tegen alle statistische kansen in voor de tweede keer een miljoen dollar gewonnen in een loterij. De 56-jarige medewerkster van een delicatessenzaak kraste voor de tweede keer in vier jaar de jackpot open op een kraslot. Die kans is volgens deskundigen 1 op 3,7 biljoen, meldde de Los Angeles Times zondag.

De 55-jarige Donna Goeppert zal waarschijnlijk nooit meer klagen over een gebrek aan geluk. De Amerikaanse won afgelopen week namelijk voor de tweede keer dit jaar een jackpot van 1 miljoen dollar met een kraslot. De vrouw noemde haar eigen geluk 'ongelofelijk groot'. "Hoe groot is die kans?" Volgens de organisatie van de loterij is die kans gelijk aan 1,44 miljoen tegen één voor een willekeurig lot. De kans om de jackpot twee keer te winnen is natuurlijk afhankelijk van het aantal loten waarmee er gespeeld wordt. Volgens professor Bob Storer, professor aan de Lehigh University, komt dat neer op een kans van ongeveer 419 miljoen tegen één als er honderd krasloten gekocht worden.

Een bejaarde man uit het Belgische Schaarbeek heeft acht keer de lotto gewonnen. Hij won achtmaal 148.000 euro. Het totaalbedrag bedraagt dus bijna 1,2 miljoen euro.Begin april speelde de man weer met zijn vertrouwde cijfercombinatie. Dit keer met maar liefst acht loten, het bleek hem geen windeieren te leggen.

Een bejaarde man uit Sydney (Australië) kocht in drie verschillende winkels drie verschillende loten, allemaal met dezelfde eindcijfers, voor de loterij van afgelopen zaterdagavond. Alle gekochte loten van de man leverden hem prijzen op. In totaal won hij in één avond tijd met drie verschillende loten bijna 300.000 euro aan prijzengeld. Als de man enkel met zijn eerste lot had meegespeeld, had hij 'slechts' 150.000 euro gewonnen.

Of deze dan, tot twee maal toe de miljoen + jackpot winnen binnen 3 jaar. Volgens de loterij een kans van 1 op meer dan een triljoen. 

Gebeurtenissen lijken zichzelf graag te willen herhalen. Dat is leuk voor winnen van een loterij maar vervelend als je dak instort. Maar net als met het wolkje melk in de koffie lossen patronen zichzelf ook weer op en maken plaats voor nieuwe patronen. Dus voor allen die nu even in de put zitten...wees gerust na regen komt zonnenschijn.

 

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden