Een tijd geleden was ik op bezoek bij iemand die een prachtige ouderwetse barometer had hangen. U weet wel, zo'n ding met buisjes en kwik waarmee de luchtdruk wordt gemeten. Op basis van die luchtdruk kan het weer voor de komende dag voorspeld worden. Hoewel mijn opa er nog een had hangen was ik al bijna vergeten dat ze bestonden...

Over enkele jaren wordt het produceren van barometers verboden, waardoor familiebedrijven en andere producenten plots zonder werk zitten. De EU heeft blijkbaar grote problemen met kwik dat, mits inademen van de dampen, nogal giftig is.
Kwik is echter de zwaarste vloeistof, met een soortelijke massa van 13,596 kg/dm3, en dat maakt het uitermate geschikt voor deze toestellen. Als men gewoon water zou gebruiken, dan moeten de buizen van het apparaat veel langer zijn.  Water heeft een dichtheid van 1 kg/dm3, dus reken zelf maar uit...

Een knap staaltje barometer vinden we in het bekende Amsterdamse 5-sterrenhotel Okura, waar we de grootste barometer ter wereld aantreffen. Let op de kleuren:

Okura in Amsterdam
(Okura by night. Links slecht weer op komst, rechts wordt wisselvallig)

Na zonsondergang ontsteekt het gebouw haar lichten. Op de luifel geven de kleuren blauw, groen of naturel de weersvoorspelling voor de volgende dag aan. Is de luifel blauw, dan wordt het zonnig. Als de luifel groen is dan is er slecht weer op komst. Bij een wittig kleur kan er op wisselvallig weer gerekend worden.

De barometer bevindt zich volgens internetbronnen op een hoogte van 75 meter en geeft zijn informatie aan een groot deel van Amsterdam. Het Okura, geconstrueerd in 1971, is namelijk het tweede hoogste gebouw van de drukke wereldstad. (De Rembrandttoren is met zijn 149,85 meter de hoogste toren van Amsterdam.) 

Als we er ooit nog eens zijn, dan proberen we meer informatie over het systeem te achterhalen. We hebben nog niet kunnen vinden hoe de Okurabarometer werkt, en of het ook een gewone kwikbarometer is.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden