Weet u nog het voorval van de "Veluwse Poema"? Heel Nederland in rep en roer omdat ooggetuigen een heuse 'poema' gesignaleerd zouden hebben. Pootafdrukken van een grote katUiteindelijk zou het om een groot uitgevallen huiskat zijn gegaan; hoewel dat net zo min bewezen was als het wel of niet bestaan van de poema.

Het fenomeen van de plotseling opduikende 'grote katten' die net zo mysterieus weer verdwijnen komt mondiaal gezien relatief veel voor. Volgens de Engelse krant The Independent die een artikel wijdde aan het fenomeen van de ‘grote katten’, zagen in 2003 bijna 2000 mensen in Engeland een ‘grote kat’. Dat waren er 1000 meer dan het jaar daarvoor.

Natuurlijk kan men dergelijke sightings toeschrijven aan overmatig alcohol gebruik of een ruime fantasie. Maar soms zijn er sporen, zoals u op de foto's kunt zien...

De poemapoot
De poemapoot
( Pootafdruk te groot voor mol of poesje )

De Evening Star publiceerde onlangs dat de Engelse Jaqueline en Richard May uit Suffolk perplex stonden toen ze een reeks pootafdrukken van een groot beest in hun tuin vonden. De pootafdrukken van bijna 18 centimeter in diameter laten duidelijk zien dat het om een beest met tenen gaat. In totaal vond men 11 voor grote katten kenmerkende afdrukken en diverse onduidelijke.

In Suffolk zijn sightings van grote katachtige geen onbekend fenomeen. Zo waren er in 1996 diverse meldingen dat er een 'panter' gezien zou zijn in de omgeving van Foxhall Road. In 1998 zagen twee natuurliefhebbers een "enorme kat" rennen. In 2000 zag Suzanne Wallace iets wat op een panter leek lang de weg lopen. En in 2003 zag June Fooks een kat "groter dan een labrador hond". Eerder dit jaar kwamen er meldingen dat er een "grote kat"gezien zou zijn rondom Rushmere heath en een paar dagen later in de buurt van Foxhall.

Zien is niet geloven.

Als 100 mensen een tijger zien lopen in het Amsterdamse bos dan zijn die 100 mensen minstens slechte waarnemers of anders slachtoffer van massahysterie. Toch duiken er af en toe bewijzen op die zich niet makkelijk weg laten redeneren. Zo ook in Frankrijk in 2000.

Het ANP wist ons op 27 juli 2000 het volgende te melden:
De twee 'tijgers', welke vorige week gezien werden in de bossen en de waterplassen rond de rivier de Somme, bij het Noord-Franse Picquigny, blijken poema's te zijn. Experts van het museum voor natuurlijke historie in Parijs hebben dat aan de hand van de haren van de beesten vastgesteld. Poema's worden als ongevaarlijk voor de mens beschouwd. Daarom is de 'jachtploeg' van de gendarmerie uit Amiens aanzienlijk ingekrompen. Afgelopen weekwisseling waren 150 gendarmes in de weer met helikopters, infraroodcamera's en honden om de beesten te pakken te krijgen. Tot nu hebben zij zich niet meer laten zien. Boven vallen gehangen vleesbrokken hebben ze ook niet aangeraakt.

De Engelse krant The Mirror publiceerde zaterdag 16 april 2005 onderstaande foto en verhaal. De foto is gemaakt door Norman Evans die per toeval op deze enorme zwarte kat stuitte in het Cwmbran bos in Zuid Wales.
Norman zag hoe de 'panter' een duif aan het verorberen was toen hij de foto maakte. Hierna is hij gelijk naar een naburig dorp gegaan om de autoriteiten te waarschuwen. Toen hij de plek later aanwees waren er alleen nog veren van de duif te zien. Pootafdrukken ontbraken.
John Patridge van de dierentuin van Bristol herkende in de foto een volwassen zwarte panter.Volgens de politie van Cwmbran zouden er de laatste paar jaar meer meldingen zijn geweest van 'grote katten' die door de bossen struinen.

Het beest van Cwnbran
( Het beest van Cwnbran )

Of er nou wel of niet grote katachtige wezens heimelijk rondstruinen laat ik aan uw paradigma over.

Eind mei 1996 wordt in het Panbos tussen Zeist en De Bilt een leeuw gesignaleerd. In oktober 1996 zou zich in de bossen ten noorden van Maastricht een poema schuilhouden. In augustus 2000 zien wandelaars een leeuwin door de duinen bij Egmond lopen. Ondanks intensief speurwerk door de politie, en ondanks dat de vermeende roofdieren met aas gelokt worden... de leeuw, de poema en de leeuwin zijn weg en blijven weg.

Tussen december 1989 en mei 1990 werd Rome geteisterd door een mysterieuze panter, die in een half jaar zeker op 45 plekken is gesignaleerd. Er zijn pootafdrukken gevonden, er zijn honden gevonden die aan stukken waren gescheurd, maar de panter zelf is spoorloos verdwenen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden