Velen eten geen varkensvlees omdat de beestjes in de momenten voor de slachting nogal paniekerig krijsen. Door deze angst komen er stoffen vrij die in het vlees blijven. Wetenschappers hebben de afgelopen jaren al voldoende bevestigd dat angst en stress belangrijke factoren zijn voor de vleeskwaliteit. We lezen daarom steeds vaker over nieuwe methodes die 'rekening houden' met het dier.

TajimavleesWe houden het om te beginnen bij de koe als eetbaar dier. Het malste koeienvlees ter wereld komt uit de provincie Hyoho te Japan. Het zogeheten Tajima wordt verkregen door de koeien te masseren. Alsof dat niet genoeg is worden de dieren dagelijks verwend met een portie saké. Dat is goed voor de bloedcirculatie en valt te smaken. Zet mij ook maar in de weide! Hierboven ziet u trouwens zo'n lekker stukje dier...

De Japanse koeien moeten uiteindelijk toch afgemaakt worden. Dat gebeurt door middel van een grote pin die door de koeieschedel wordt geslagen. Het is een snelle dood waardoor minder ongewenste stoffen in het vlees terecht komen. De diervriendelijkheid is in dit geval eerder een verkapte mensvriendelijkheid. Maar lekker smaken zal het zeker.

Het is niet zo vreemd dat de levensconditie van de dieren verschil uitmaakt voor de vleeskwaliteit. Net zoals bij mensen wordt de samenstelling van dierenvlees bepaald door diverse aaneenschakelingen van chemische processen. De gevoelens zijn daarin belangrijk en zoals wereldwijde onderzoeken hebben bevestigd: dieren (andere dan de mens) voelen ook. Ieder mens met huisdier (of iedere boer met veestapel) zal beamen dat de viervoeters emoties hebben. Een dier kan blij, boos, treurig of zelfs seksueel opgewonden zijn. Net zoals mensen, alleen kunnen ze ons hun emoties niet zo goed overbrengen. Of wij kunnen die van hen niet goed begrijpen...

Koeien die eten
( Veel te vertellen, maar niet spreken met de mond vol... )

Dierenvrienden blijven gelukkig hun best doen om de andere zoogdieren te begrijpen. Ieder mens praat vroeg of laat wel eens met een dier, dat zullen eigenaars van huisdieren wel kennen. Er kan communicatie zijn, al is die grotendeels klank- en gebaargebaseerd.

Knuffelkoeien
Dat communiceren en interacteren met dieren een therapeutische werking kan hebben weet onderneemster Marente Hupkes als geen ander. Zij kwam erachter dat koeien elkaar zelfs vertellen over de fijne ontvangen knuffels. Het viel ook niet te ontkennen dat geknuffelde koeien gezonder zijn en gemakkelijker melk geven. Bij deze Zenkoeien is er geen sprake van stress.

Koeknuffelen werkt bevorderend voor mens en dier
( Koeknuffelen werkt bevorderend voor mens en dier )

Op haar website biedt Marente cursussen koeknuffelen aan voor zowel particulieren als het bedrijfsleven. De testimonials vertellen mooie verhalen over mensen die elkaar leerden kennen dankzij het opnieuw in contact staan met de natuur, en de melkkoeien. Kortom: aan ieder stadsmens aan te raden! Weet u ook weer hoe een koe er van dichtbij uitziet; dat is geheel anders -en veel liever- dan heerlijk bloedend op het bord...

Ivoryke^: nee jij bent lekker...

lol
Moeten is een keuze...
Op 28-02-2008 19:45:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clark Kendt:
cxnknfdg:

bah afschuuwelijk dat jullie dit hier op deze site dit durven te plaatsen hier spreekt cxnknfdg

Ik snap niet wat er walgelijk is aan koeien knuffelen zodat ze malser worden om op te eten. Alsof iemand houdt van taai pezig rundsvlees? Hier spreekt Clark. Over en oud. Roger. -klik-

:S
Op 28-02-2008 20:00:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Koeden zijn hele lieve dieren. Ze hebben zeer uiteenlopende karakters, de meeste zijn erg aanhankelijk en nieuwsgierig. De lichaamstemperatuur is wat hoger dan die van ons, het is heerlijk als je ze 's ochtends buiten melkt om dan tegen zo'n beest aan te leunen en de meets vinden dat nog prima ook.
Aandacht maakt veel uit bij dieren. We hadden ooit in een erg drukke periode onze kat een beetje te weinig aandacht gegeven, maar wel eten en drinken, maar het beestje werd er duidelijk minder gezond van, viel af en had geen glanzende vacht meer. Toen we weer veel aandacht gaven, wat het binnen een paar dagen weer helemaal in orde!
Niet alleen koeden zijn leuk, ook paarden, geiten, varkens, kippen, allemaal geinig!
'Don't forget rule number 6'
Op 29-02-2008 9:08:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden