Flauwekul of een medische doorbraak? Cryotherapie is de nieuwste tak aan de alternatieve geneeskundeboom. De opzet is simpel: stap bijna in je blote niks in een kamertje van een paar vierkante meters en geniet van temperaturen tot wel -130 graden Celsius (onder nul dus, brrrrrrr).

Als we de bedenkers mogen geloven is het een perfecte behandeling voor aandoeningen zoals arthritis, osteoporosis, prostaatkanker en zelfs MS. Is de kou hun naar het hoofd gestegen?


( Verslaggever Barney Calman vlak voor zijn bezoek aan de koude kamer. )

Een bezoekje aan de koude kamer kan in diverse kuuroorden in Europa. De theorie achter cryotherapie is dat door de extreme koude de moleculen in je lichaam krimpen. Nadat je de kamer weer verlaat zetten de moleculen weer uit en bevorderen zodoende de doorbloeding en dat zou cruciaal bijdragen aan de genezing.

Hoe koud is 120 tot 130 graden onder nul? In de vrije natuur is laagste temperatuur ooit gemeten op Antarctica, in het Vostok onderzoeksstation mat men eens 89,2 graden onder nul. 8 minuten in een temperatuur van -120 graden is dodelijk. Een sessie Cryotherapie duurt dus niet lang. Binnen enkele minuten brengt men met vloeibaar zuurstof de temperatuur in het kamertje omlaag tot de gewenste koude.

De patiënt mag een onderbroekje, handschoenen, laarzen, een mondkap en een haarband dragen maar verder niets. De schoenen en handschoenen zijn nodig om het afvriezen van vingers en tenen te voorkomen en een mondkap beschermt de patiënt tegen ijsafzetting. Omdat het om een kort verblijf gaat raken de vitale organen niet onderkoeld.

Hoewel de werking van Cryotherapie niet is bewezen vinden veel mensen (al dan niet tijdelijk) verlichting bij hun klachten. Een verslaggever van de Daily Mail  die voor een reportage de kuur onderging ondervond geen nadelige effecten. Wel positieve. Zo voelde hij zich na de behandeling weer fris en alert en een hardnekkige uitslag onder zijn oog, waar hij al jaren mee tobde, was verdwenen.

meer weten? Doorklikken naar History of cryotherapy en cryocare center

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden